Annons
Nyheter

Jonas planerade comeback uppskjuten

Nyheter • Publicerad 12 december 2008

FRIIDROTT

I helgen drar terräng-EM igång.

Annons

För Högby IF:s manliga stjärnlöpare fortsätter dock svårigheterna och målet att vara tillbaka vid jul och nyår är nu uppskjutet ytterligare ett tag.

– Det blir inte värre men samtidigt har det inte blivit bättre heller, säger Jonas Andersson som under nästan ett års tid dragits med ett så kallat ”hopparknä”.

2006 och 2007 var två väldigt framgångsrika säsonger för Högbylöparen Jonas Andersson. Han fick göra landslagsdebut och springa såväl terräng-NM som terräng-EM. Men sedan satte ett så kallat ”hopparknä” käppar i hjulen för långdistanslöparen som nu knappt tävlat alls på ett drygt år.

– Från början snackade läkarna om minst sex månaders vila och då trodde man inte att det var sant. Men nu har tiden gått och jag hoppades att kunna vara tillbaka vid den här tiden ungefär men det får man skjuta upp ytterligare nu, säger Andersson.

Comeback dröjer

Något mål för en comeback är dock inte satt. Klart är dock att det lär dröja en bit in på våren – kanske ända till sommaren.

– Jag vågar inte ha några förhoppningar. Då kanske man stressar fram något och så blir det bara värre, säger Andersson.

Det är dock inte så illa så att Andersson inte kan springa alls. Ett par gånger i veckan tränar han – men långt från lika hårt som tidigare.

– Det var väldigt roligt att ni hörde av er just nu. Jag funderade nämligen i dag (läs: torsdag) på att öka träningsdosen lite samt öka tempot i löpningen. Vi får se hur det blir, säger Andersson och fortsätter:

– Just nu ligger jag ganska stabilt runt fyra minuter per kilometer när jag springer en och en halv mil.

Annons

Hur har det varit att inte kunna springa som tidigare?

– I början var det väldigt frustrerande och man tyckte att man gav bort segrar till löpare man egentligen hade besegrat. Nu är det ganska skönt på ett lite märkligt sätt.

– Jag har alltid tränat stenhårt och det har varit smärta varje gång jag dragit på mig löparskorna. Nu kan jag inte pressa mig till max på samma sätt och då hittar man en annan del av löpningen också.

Du har tidigare sagt att du inte trodde du skulle tappa så mycket kondition i och med att du kan cykla en hel del. Men hur ligger det till – du måste tappat en del ändå?

– Ja, visst är det så. Men samtidigt tror jag att jag ganska lätt skulle bli bäst i Småland igen om jag bara fick vara frisk ett par månader.

Terräng-EM börjar i helgen. Hur mycket svider det att följa detta från sidan?

– Det är givetvis jättetungt. Jag försöker undvika att bli lockad av tävlingar men sedan blir det ändå så att man sitter och kollar resultaten i tävlingar och jämför var man själv skulle kunna hamna.

– Nu verkar det ju som att Ida (Nilsson) verkligen är på gång tillbaka så Högby har ju i alla fall någon topplöpare hela tiden.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons