Annons
Nyheter

Johan siktar mot vinst i debuten...

Nyheter • Publicerad 25 augusti 2006

FRIIDROTT, FINNKAMPENOm tre år vill han vara bäst i Sverige. Sen ska världen erövras.Men först står ungdomsfinnkampen på lördag på programmet för Björnhovdaexpressen Johan Svensson, hans hittills första i en trolig lång rad av finnkamper.Och han säger själv att han åker dit för att vinna.

Inte nog med att Johan blivit uttagen på favoritgrenen 800 meter. Han kommer även att springa i stafettlaget på 4x400 meter.

Annons

Stafetterna är de enda grenarna i ungdomsfinnkampen som kommer att utföras tillsammans med seniorfinnkampen, vilket innebär att Johan Svensson från Björnhovda kommer att få springa inför en, troligtvis, fullsatt Olympiastadion i Helsingfors.

– Förhoppningsvis får man kraft av publiken, det ska bli väldigt kul, säger han när Ölandsbladet träffar honom på Fredriksskans.

Det är här han bedriver det mesta av sin träning tillsammans med pappa och tränare Per Svensson. Nu försöker de två toppa formen inför den ungdomsfinnkamp som för Johans del innebär två tävlingar på lördagen.

Målet för året

Johan är Sverige-etta i sin årskull (1989), vilket innebär att det är han som ska ta de viktiga poängen för Sverige i tävlingen. Finländarna har han dock ingen koll på ännu. Och han har ännu inte bestämt hur han ska lägga upp loppet.

– Jag vet inte om jag ska gå för personligt rekord eller bara taktikspringa för att vinna loppet. Jag känner att jag har mer i kroppen (än det personliga rekordet 1.53,16).

Finnkampen har annars varit målet för Johan hela året och nu när han är där vill han försöka njuta av situationen. Det finns en enkel anledning till att 2006 har varit lyckad.

– Det har gått väldigt bra den här säsongen, den största anledningen är nog att jag har fått vara skadefri.

Starkt psyke

Johan ska alltså också springa i stafetten för 4x400 meter, även om 800 meter är hans specialgren. Han ser dock en fördel med att han kommer från en längre distans till en kortare.

Annons

– Många säger att 400 meter är den värsta sträckan, men jag som är van vid 800 tycker inte det är speciellt långt.

Psyket måste också vara starkt när man springer medeldistans. Alla träningspass blir jobbiga, men när det som för Johan ger resultat är det lätt att springa.

I framtiden är förhoppningen att få springa på OS och att kunna vinna stora lopp på 800 meter. Men först står Finnkampen på programmet och sedan följer skol-SM två veckor senare. Två tävlingar i raden för Björnhovdaexpressen på vägen mot större mästerskap och tävlingar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons