Annons
Nyheter

Ida Nilsson nia i skandaltävling

Nyheter • Publicerad 23 juni 2009

FRIIDROTT, LAG-EM

Högbylöperskan Ida Nilsson sprang i mål som nia på 5 000 meter när Europas främsta friidrottsnationer gjorde upp i lag-EM i Portugal. Men tävlingarna kom att överskuggas av regeländringar som framförallt berörde långdistanslöparna.

Annons

– Jag tror inte det var någon – varken de tävlande, publiken eller media som uppskattade reglerna, säger Nilsson.

Sverige kom super-sist när lag-EM i friidrott avgjordes i Portugal i helgen. Enda öländska representant var Högby IF:s Ida Nilsson som sprang 5 000 meter för Sverige och lyckades samla ihop fyra poäng då hon slutade på nionde plats på tiden på 16.00.31 minuter.

– Jag är väl nöjd med placeringen men inte med tiden, säger Nilsson vars svenska landslag totalt samlade ihop 138 poäng och med detta hade 62 poäng upp till elfte placerade Portugal och 78,5 poäng upp till platsen ovanför nedflyttningsstrecket.

9.24

Högbylöperskan var dock med bra stora delar av sitt lopp och var stundtals den som höll tempot uppe. Mest positivt var att hon passerade 3 000 meter på 9.24 minuter.

– Efter 3 000-passeringen kändes det väldigt bra och då hade jag en väldigt bra tid, säger Nilsson som fortfarande har siktet inställt på VM i Berlin och distansen 3 000 meter hinder. Då är A-kvalgränsen 9.40 minuter och B-gränsen 9.48.

– Man brukar säga att man måste lägga till 30 sekunder på hinder mot slätt. Men eftersom det bara var en passering vid 3 000 denna gång finns det lite mer att ta ut, säger Nilsson.

■ ■ Känns det som att du har kvaltiderna i kroppen?

– A-gränsen är väl tveksamt men B-gränsen tycker jag nog att jag ska klara av. Men det är samtidigt jättesvårt för mig att säga då jag inte sprungit hinder på så lång tid.

REGLER

Annons

Tävlingarna i Portugal kom att överskuggas av de specialregler som det europeiska friidrottförbundet tagit fram till lag-EM. Mest kritiserad var regeln som gjorde att den sämst placerade löpare efter ett bestämt antal varv på de längre distanserna plockades av banan och inte fick fullfölja loppet.

Detta skapade ofta kaos vid de varvpasseringar då löpare plockades av banan. Flera gånger fanns det löpare som föll i kaoset då alla trängdes för att inte vara sist vid passeringen.

– Jag tror inte det var någon – varken de tävlande, publiken eller media som uppskattade reglerna. Mitt lopp blev väldigt lustigt eftersom jag var så inställd på att inte bli bortplockad från banan att jag inte riktigt hade koll på loppet i övrigt, säger Nilsson som tror att hon hade kunnat putsa sin tid på 5 000 meter med ytterligare 15 sekunder om reglerna inte funnits.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons