Annons
Nyheter

Högby-överraskningen slog till med SM-guld

Nyheter • Publicerad 14 februari 2007

FRIIDROTT

Favorit? Nej. En dark horse? Ja. Mattias Olander överraskade många när han vann 15-åringarnas SM i mångkamp i Bollnäs i helgen. Högby IF-killen vann på 5 959 poäng och Mattias kunde även glädja sig åt klubbkamraten Marcus Nilssons silverpeng i P16.

Annons

Mattias Olander fick en flygande start när han vann 60 meter på 7,40, en notering endast hundradelen över personbästat. Nytt ”pers” blev det däremot i stavhoppet där Mattias klarade 3,13 vilket gav en femteplats. I längdhoppet var Olander återigen bäst efter att ha klarat 5,83.

KNOCKOUT

Dag två inleddes med en fjärdeplats på den korta häcken över 60 meter på tiden 8,85. Mattias fortsatte med en sjundeplats via 1,62 i höjd och ynglingens knockout-resultat i kula grundlade SM-guldet.

Högbykillen stötte iväg kulan 15,28 meter och förbättrade därmed sitt personbästa med dryga halvmetern – noteringen gäller även som svenskt årsästa i klassen.

ÅRSBÄSTA

Avslutande 600 meter är Olanders svagaste gren på papperet, men ölänningen samlade kraft och sprang in på 1.46,10 – nytt personligt med fem sekunder. Mattias blev sist i grenen, men tiden gav Högbyfriidrottaren totalt 5 959 i poängkolumnen – ett resultat som betydde svenskt årsbästa och sist men inte minst ett SM-guld att lägga till samlingen.

5,90 I LÄNGD

Klubbkamraten Marcus Nilsson imponerade också i Höghammarhallen.

Marcus klockades först för 7,96 på 60 meter, 3,63 i stavhoppet, två centimeter från personbästat, samt fina 5,90 i längd. Dag två inleddes med 9,05 på 60 meter häck och 1,70 i höjdhoppet – resultat som placerade Nilsson på en sjätteplats inför avslutningsprogrammet.

STARKASTE KVAR

Då kom silverrycket. Marcus vann kulan på 14,46 och i sista grenen 800 meter – hans i särklass starkaste gren – klockades Nilsson för mycket gångbara 2.01,49. Högby IF-sonen vann med tio sekunders mariginal och samlade därmed ihop 5 480 pinnar, vilket resulterade i ett SM-silver bakom Malmö AI-suveränen Petter Olson som vann på 6 168 poäng.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons