Annons
Nyheter

Högby-Jonas under drömgräns

Nyheter • Publicerad 29 juni 2007

FRIIDROTT

Öland firade stora triumfer vid Sollentunas GP-tävlingar i onsdags kväll.

Annons

Ta Jonas Andersson, till exempel. Högby IF-Jonas sprang för första gången i karriären under 30 minuter på milen efter att ha klockats för 29.55,80 och nu blickar Andersson framåt:

– Det är klart man hoppas på Finnkampen nu, säger han.

Tillsammans med Fredrik Uhrbom och tvillingarna Henry och Peter Gross, så hade Jonas Andersson bestämt att varje löpare skulle växeldra två varv vardera för att nå en så bra tid som möjligt. En lyckad strategi skulle det visa sig.

– Det blev ett perfekt lopp trots att vädret inte var det bästa, säger Jonas, 30 i år.

”FRUKTANSVÄRD KÄMPE”

Med två varv kvar ryckte Fredrik Uhrbom och Spårvägenlöparen vann på 29.51,70. Jonas stod för ett starkt sistavarv och knäckte Henry Gross från Hässelby. Ö-löparen tog därmed revansch för förlusten mot Gross i Växjö senast.

Uhrboms tid gäller som Sverigeårsbästa på distansen och Jonas är tvåa på samma lista. Jonas Anderssons 29.55,80 står sig också stark i den småländska historien, där endast fyra bättre tider har noterats. Jonas tid gäller – förutom personligt – även som klubb– och Ölandsrekord.

Högbys starke man Carl-Gustaf Nilsson är mäkta imponerad av Jonas:

– Han gjorde ett väldigt jämnt lopp och tryckte till på sistavarvet. En fruktansvärd kämpe.

– Tränar man hårt länge blir man bra, så enkelt är det, säger Jonas själv.

Annons

Och nu siktar HIF-mannen på mer.

– Det är klart man hoppas på Finnkampen nu, men mycket kan fortfarande hända.

GENOMBROTT

På 3 000 meter fick David Nilsson, alltid en kraft att räkna med i juniorcirkusen, sitt genombrott på den svenska seniorscenen i och med 8.21,12 – en tid som gav en förstaplats i tävlingens B-heat. David sprang offensivt och slog bland annat juniorantagonisten Alexander Söderberg med närmare åtta sekunder.

Davids tid rankas som den sjunde bästa på årsbästalistan i Sverige och Benny Nilssons 24 år gamla ö-rekord i M22-klassen fick sig också en putsning. David är dessutom tvåa bland alla HIF:are genom tiderna efter pappa Carl-Gustaf som har klockats för 8.16.

TREA I SVERIGE

Bland damerna fortsätter Jessica Gylfe att visa fin form.

Jessica hängde länge och väl med landslagslöperskan Anneli Fransson i 5 000-metersloppet, innan Anneli drog ifrån lite grann. Högbytjejen stod i sin tur för ett starkt slutvarv och slutade som andra bästa svenska och totalfyra på tiden 16.35,81 – nytt ”pers” med hela 14 sekunder.

Jessicas tid rankas som den tredje bästa i Sverige på distansen i år och är även den fjärde bästa genom tiderna i Småland – en lista som toppas av klubbkamraten Ida Nilsson.

– Tre riktiga topp-presentationer, en fantastisk kväll, summerar Carl-Gustaf Nilsson.

Annons

NYTT ”PERS”

Johan Svensson, Ölands fjärde representant i tävlingarna, stod också för en fin insats. Björnhovdaexporten sprang 400 meter på tiden 49,44 och tiden är nytt personbästa för Svenssons del. Ölänningen, som tävlar för FI Kalmarsund, kom tvåa i B-heatet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons