Annons
Nyheter

Framgångsrik Johanna stor i USA-media

Nyheter • Publicerad 27 januari 2006

FRIIDROTTAtt Johanna Nilsson har figurerat i lokal media under senare tid har väl knappast undgått någon. Men i USA, då? Jo, där börjar folk också känna igen Högby IF-löperskan som pluggar på Northern Arizona University.

Och det är inte vilken media som helst som bevakat fröken Nilsson på sistone, nej, det rör sig nämligen om de stora drakarna.

Annons

Rikstäckande TV-kanalen Fox Sports Network sände exempelvis Johannas segerlopp i NCAA-finalen i slutet av 2005. Flera stora tidningar, däribland New York Times, basunerade ut samma vinst med långa texter och bilder på Högbytjejen.

Sports Illustrated

Nilsson, som fyller 23 i år, valdes dessutom till USA:s bästa kvinnliga terränglöpare på collegesidan av tidningsjätten Sports Illustrated.

Sports Illustrated berättar – bland annat – storyn om hur först storasyster Ida och sedan Johanna bestämde sig för Northern Arizona, en skola belägen 2 100 meter över havet.

– Höghöjdsträningen hjälper till. För när man sedan springer tävlingar på havsnivå, så har man det där extra syret, säger Johanna till SI.

Årets bästa collegeidrottare

Men den i särklass största mediahändelsen för Johannas del var när hon nominerades till prestigefyllda Honda Sports Award tillika årets bästa kvinnliga collegeidrottare alla kategorier.

Nilsson, som efter NCAA-mästerskapet bärgade en högst överraskande bronsmedalj vid terräng-EM, är en av fyra terränglöpare i omröstningen. Vinner Johanna omröstningen för sin sport blir hon en av tolv finalister – en från varje collegeidrott.

Det är dessutom inte vem som helst som vunnit de föregående upplagorna.

Mia Hamm, en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, tog hem priset när hon representerade University of North Carolina 1993-94 och UCLA-studenten Jackie Joyner-Kersee, världsrekordhållerskan i sjukamp, vann 1984-85.

Annons

OS-vinnare

I fjol gick utmärkelsen till Stanford Universitys volleybollspelare Ogonna Nnamani, medlem i det amerikanska OS-laget i Aten. Nnamani slog bland annat ut friidrottsstjärnan Monique Henderson från UCLA. Henderson var med i USA:s stafettlag som vann guldmedaljen över 4x400 meter i samma OS-tävlingar.

Inga dåliga namn, således. Och Johanna Nilsson från lilla Högby IF har säkerligen inget emot att hamna i ovanstående sällskap...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons