Annons
Nyheter

David vann sitt åttonde SM-guld

Nyheter • Publicerad 8 augusti 2006

FRIIDROTT, JSMI skuggan av friidrotts-EM avgjordes i helgen svenska mästerskapen för juniorer och David Nilsson visade att han är en morgondagare med sitt guld på 2 000 meter hinder för 19-åringar i Huddinge.– Jag fick en lucka vid vattengraven och sedan var det bara att trycka på, säger en nöjd Högby IF-löpare.

När ÖB-sporten får tag i Nilsson sitter han och njuter av första dagen av EM på Ullevis läktare i Göteborg, där han senare i veckan ska följa storasyster Ida. Och han gör det som nykorad svensk juniormästare.

Annons

– Det var skönt. Robin Leandersson drog iväg i början och det tog två och ett halvt varv för mig att komma ikapp. På sista varvet fick jag en lucka vid vattengraven och sedan var det bara att trycka på, berättar David.

Ungdomslandslagslöparen, som i och med förstaplatsen tog sin åttonde SM-medalj av ädlaste valör, klockades för 6.08,41 och var över två sekunder före Spårvägens gotlänning Erik Scheller. Leandersson, då? Jo, han fick betala dyrt och missade pallen.

Silverjakt

Nilsson hann under helgen med att göra avtryck i flera löpgrenar.

Åt starke Alexander Söderberg från Spårvägen i 5 000-metersloppet fanns inget att göra, men David ägnade sig åt en hel del taktik för att bärga silvret.

Nilsson låg länge sist, men tog upp silverjakten då Tobias Lundgren spurtade mot mål. Med 200 meter kvar hade David slagläge, en position han utnyttjade till fullo då han segade sig förbi Lundgren på slutet.

Davids tid? 15.45,44. Tobias var sekunden efter. Nilssons tredje JSM-uppdrag skedde på 1 500 meter. Efter en offensiv start, så kroknade han till slut och fick nöja sig med sjätteplatsen.

Filmvetenskap

Nilsson har avslutat studierna vid friidrottsgymnasiet i Växjö och nu ser flyttlasset ut att gå mot Göteborg – staden där storasyster Ida redan huserar i.

– Ja, det lutar nog åt det, säger David, som kommit in på en 20-poängskurs i filmvetenskap vid universitetet.

Annons

Nilsson har även kontakt med skolan Manhattan College i USA. En USA-flytt kan vara aktuell efter jul.

David Nilsson var inte ende ölänning att tävla framgångsrikt vid JSM-tävlingarna. Per Rosell, som nyligen fixade en JVM-biljett, blev tvåa i 19-åringarnas diskustävling på 50,52. Rosell, tävlandes för FI Kalmarsund, fick ge sig mot Axel Härstedt från Finish som vann på 54,25.

Bredingekillen ordnade ytterligare en medalj när han knep bronset i kula via 16,14. Även här vann Härstedt.

I K22 fixade Högbys Terese Friman, före detta Petersson, två topp tio-placeringar. Friman blev femma på 5 000 meter och nia på 1 500. Anette Broselid, sprintern från Brostorp som tävlar för Kalmarsund, kvalificerade sig till final på 100 meter i F19, men fick där inta åttondeplatsen på 12,54.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons