Annons
Nyheter

Barndomsdrömmen besannades

Nyheter • Publicerad 17 juli 2012

VICTORIALOPPET

Hon sprang Lilla Victorialoppet första gången som sexåring. Sedan dess har hon sprungit sig igenom ungdomsklasserna upp till seniornivå med ett stort mål.

Annons

– Det har alltid varit en dröm att få vinna Victorialoppet, säger Sandra Söderberg, FIF Gnistan, damvinnare på 33.47.

1995 sprang Sandra Södergren Lilla Victorialoppet för första gången. Sedan dess har hon återkommit, vandrat genom årsklasserna upp till senior. Där har hon tidigare nått en tredjeplats 2010 och en sjundeplats i fjol. I år kunde Södergren vinna med halvminuten när hon gick i mål på 33.50.

– Efter två kilometer gick jag om, sedan vet jag inte hur det såg ut bakom. Jätteskönt att få vinna, men jag är lite förvånad att det inte var mer motstånd, säger Söderberg som ryckt åt sig en skaplig ledning redan efter halva loppet.

Med guldet fick hon uppfylla en mångårig dröm.

– Jag har sprungit Victorialoppet massor av gånger. Först i de yngre klasserna och nu var det femte gången jag sprang seniorloppet. Det har alltid varit en dröm att få vinna Victorialoppet. Det är jätteskönt, säger 23-åringen som springer för Ronnebyklubben Gnistan.

Damernas lopp var aldrig riktigt spännande men herrarnas var ännu mindre dramatiskt. Kenyanen Zacharia Miruka tog kommandot omgående och den ende som inledningsvis kunde utmana var landsmannen Richard Korir. Efter halva loppet hade Miruka drygat ut ledningen rejält till tvåan, som i sin tur hade en bra bit till klungan bakom. Miruka gick i mål på 27.54 – 55 sekunder före Korir.

– Mitt lopp var okej, inte mer än så. Jag hade gärna haft lite mer motstånd, då hade nog tiden också kunnat bli betydligt bättre. Jag tror att jag kommer att återkomma och jag får försöka göra det bättre då, säger Miruka.

Tvåan Korir tror dock att han hade kunnat bjuda på bättre motstånd – om det inte varit för att han sprungit ett lopp i Göteborg dagen innan.

– Jag var aldrig nära men kroppen var trött. Jag försökte, men det fanns ingen energi. Med tanke på att jag sprang i går (läs fredag) och sedan reste hit är jag ändå nöjd med mitt lopp. Men jag ska komma nästa år igen och då ska jag vara fräsch i kroppen.

Bakom de både kenyanerna utspelade sig loppets dramatik. Högby IF:s Gustav Milesson var en av fem löpare som länge låg i klunga.

Annons

– Jag försökte hålla ett jämnt tempo genom hela loppet, det brukar passa mig bäst. Jag släppte väl lite vid fem och så stack två i väg, så vi drogs ut som ett pärlband, säger Milesson som slutade sjua på 29.38 – 23 sekunder och en placering bättre än i fjol.

– Jag satsade på att ta hela 40 sekunder på fjolårets tid. Men jag var lite trött, det var mitt fjärde lopp denna veckan, så det var med all rätt. Och så fick jag lite magproblem, det gör alltid någon sekund, säger Milesson som för varje år förbättrar sig i loppet.

– Det känns inte som att det är så svårt att ta 20-30 sekunder per år. Om fyra-fem år tror jag att jag kan ge dem (kenyanerna) en ärlig chans, de är inte omöjliga. Någon gång ska jag stå som segrare.

MIKAEL ALMASI

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons