Annons
Nyheter

Thomssons ÅFF till allsvenskan

Nyheter • Publicerad 20 oktober 2009

FOTBOLL, SUPERETTAN

Mörbylångasonen Andreas Thomsson gick i helgen upp till allsvenskan med sitt Åtvidabergs FF. Detta efter att ha bortabesegrat Vasalund med 1-0 efter ett segermål i den 90:e minuten.

Annons

– Fantastiskt! Vi var alldeles för nervösa och gjorde ingen bra match, men vi hade de där lilla flytet som vi haft hela säsongen, säger han.

Den gamla klassiska föreningen, Åtvidabergs FF, hade sina guldår på 1970-talet, då klubben vann svenska cupen 1970 och 1971. 1971 gick man också till kvartsfinal i Cupvinnarcupen. De två efterföljande åren, 1972 och 1973 blev ÅFF svenska mästare och 1975 gick östgötarna till kvartsfinal i Mästarcupen. Sedan uteblev framgångarna och 1982 åkte ”Åtvid” ur allsvenskan.

Nu, 27 år senare, tog dock laget från den lilla bruksorten sig tillbaka till landets högsta serie. Och det med en ölänning som assisterande tränare.

FOSTRA SPELARE

Åtvidaberg har sämre ekonomiska förutsättningar än många seriekonkurrenter och det gör avancemanget än mer beundransvärt.

– Men vi har haft kontinuitet på spelare och ledare och haft i stort sett samma lag de senaste två-tre åren, förklarar Thomsson framgångarna.

– Och fotbollsgymnasiet har en jättestor del i det också. Vi har nio spelare i truppen som går eller har gått på fotbollsgymnasiet här, fortsätter Thomsson, som är med och tränar gymnasiekillarna så att de stöps in i rollen som elitspelare och vet vad som krävs och skolas in i ”Åtvids” sätt att spela fotboll.

En annan nyckel är den förbättrade fysiken.

– Vi har satsat på fysdelen och just nu har vi inga skador. Och att vi har behållit en skadefri trupp har varit värt några poäng under året.

■ ■ Men räcker ni verkligen till för allsvenskan?

Annons

– Det hoppas och tror jag. Några spetsförstärkningar kanske, men annars är den här truppen vår stomme och vi litar på vårt spel. Vi har en härlig fotbollsmiljö här och har ett stort stöd i den här delen av Östergötland. Och vår modell kommer fortfarande vara att fostra spelare.

KARAMELLSUG

Helgens avancemang till allsvenskan firades först på Skytteholms IP där 1200-1500 ÅFF-supportrar hade slussats upp i bussar.

– Det var bra tryck där och det var en härlig bussresa hem sedan. Och hemma på torget var det en massa folk som tog emot oss. Så det var jättekul, även om man firar lite lugnare nu som ledare än man gjorde som spelare...

Sedan 2006 har Thomsson varit assisterande tränare under Kent Karlsson och Peter Swärdh som huvudtränare. I år har huvudtränaren hetat Daniel Wiklund och paret ser ut att fortsätta även nästa säsong, då ”Åtvid” ska göra sin totalt sextonde säsong i allsvenskan.

– Det lutar åt det och vi räknar med det, säger Thomsson, som avslutningsvis bekräftar att han kommer att suga vidare på den här karamellen ett tag framöver.

– Ja, det ska jag göra. Hälsa Öland!

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons