Annons
Nyheter

Succén som inte skulle blivit av

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2012

FOTBOLL, DIV 5

Han hade egentligen lagt av. Men Glömminge IF hörde av sig och knappt ett år senare är han en match från att ta laget till fyran.

Annons

– Jag ångrar inte att jag förlängde mitt fotbollsliv med det här året i Glömminge, säger Bo Nilmert – årets ÖB-coach 2012.

För ett knappt år sedan hade rutinerade coachen, och tidigare Kalmar FF-spelaren, Bo Nilmert massor av tid. Han hade ett tränaruppehåll och trodde att han haft sitt sista uppdrag. Men så hörde GIF av sig – en klubb han tidigare tränat i fyra säsonger.

– Jag hade bestämt mig för att sluta men nu blev det inte så. Jag tror inte jag hade tagit något annat lag. Eftersom jag kände gänget, med Börjesson i spetsen, påverkade det mitt beslut. Sedan har ju Glömminge en särskild plats eftersom jag varit där innan, säger Nilmert.

STARK HÖST

När Nilmert kom in hade tidigare coachen Henrik Karlsson lämnat, precis som ett par spelare. Situationen var aningen oklar i GIF.

– Vi hade tappat några och det var svårt att se vart vi stod. Men efterhand blev vi fler på träningarna och vi hittade snabbt en harmoni, det kändes positivt, säger Nilmert.

– Jag tog inga uppgifter om hur killarna spelat, eller vilka positioner – jag ville skaffa en egen uppfattning. Sedan började jag ändra mycket konkret på sättet vi skulle spela.

• Hur?

– I början var det mycket långa bollar. Vi jobbade mycket med ett och två tillslag, och rörelse. Efter ett tag blev vi tryggare i passningsspelet och började sätta upp bollarna längs backen. I höst fick vi riktigt bra ordning på det.

REDO FÖR FYRAN

Annons

Under hösten var GIF oerhört stabilt och knep andraplatsen. Men även våren, då spelet inte satt lika bra, genererade gott om poäng. Mycket tack vare lagets särskilda styrka – fasta situationer.

– Vi är oerhört bra på det. Vi har gjort hälften av målen på fasta, framförallt hörnor. Hela backlinjen är nickstark och många fler. Det har också varit bra mot lag som lyft mot oss, då har vi vunnit 99 av 100 bollar mot oss, utan att överdriva.

• Division 4 är en match borta, är ni redo för fyran?

– Jag tror det. Vi har en stabilitet och alla vill det verkligen, det betyder mycket.

• Påverkar utgången i den matchen din syn på er säsong?

– Klarar vi det är det fantastiskt, skulle vi inte göra det vore man missnöjd. När man kommit så nära och vi har tolv raka utan förlust så kommer det att kännas så då. Men jag tycker vi överträffat förväntningarna i år och går vi upp har vi verkligen gjort det.

• Blir du kvar även nästa år?

– Vi har sagt att vi ska prata om det efter kvalet men just nu finns inget som tyder på att jag slutar.

– Jag ångrar inte att jag förlängde mitt fotbollsliv med det här året i Glömminge. Man känner sig piggare när man är nere på träningarna, man träffar unga killar som har en go stämning och sammanhållning i gänget. Man smittas av det och får med sig positiva tankar.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons