Annons
Nyheter

Rekordfå ölandsspelare kallade till klassiska Västervikslägret

Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

FOTBOLL

Öländska fotbollstalanger hänger inte med i utvecklingen. När Smålands Fotbollförbund förra veckan kallade spelare till klassiska Västervikslägret var det öländska deltagarantalet rekordlågt.

Annons

– Öland hamnar mer och mer på efterkälken och det är jättetråkigt, säger Peter Boström, en av förbundets spelarutvecklare som varit med och tagit ut spelarna.

Peter Boström är rejält involverad i Smålands Fotbollförbund, både som förbundskapten för P93:ornas smålandslag och som spelarutvecklare i regionen. Och han är själv ölänning, vilket får honom att lida extra mycket när nu endast sju av arton spelare i Ölandstruppen representerar öländska klubbar. De andra representerar IFK Berga, Lindsdals IF, men framförallt Kalmar Södra IF, som fått med hela åtta spelare till Västervikslägret.

– Till exempel Kalmar Södra har möjlighet att träna tre gånger i veckan även vintertid, två gånger på konstgräs och en gång i en fotbollshall. På Öland finns inte de förutsättningarna och därför hamnar Öland mer och mer på efterkälken, berättar Gårdbybördige Peter Boström.

BARA SJU AV ARTON

Öland skickade under flera år ett renodlat öländskt lag till Västervikslägret, men för två år sedan gjordes systemet om och zoner som den spelarfattiga Ölandszonen tvingades innefatta talanger även från klubbar i Kalmar.

Och i årets öländska trupp, som leds av Färjestadens GoIF:s assisterande herrtränare Markus Jäverskog och IFK Borgholms damtränare Janne Strindhag, finns det nu alltså bara ett sju spelare stort öländskt bidrag till talangscoutingen i Västervik, det första steget mot smålandslag och pojklandslag.

– Det är jättetråkigt för de killar som verkligen har drömmar och ambitioner, men som förvägras uppfylla dem, säger Boström.

KRÄVS MÖJLIGHETER

Det framstår som ganska klart att enda sättet för Öland att hänga med i fotbollsutvecklingen är att investera i konstgräsplaner eller bollhallar.

– Ja, vi har duktiga spelare och duktiga ledare, men de måste kunna ges möjligheter. Till exempel har sex av de här sju uttagna ölänningarna under vintern haft möjlighet att träna med Kalmar FF:s talanggrupp på konstgräset i Kalmar, avslutar Boström.

Annons

VIKTOR LOVÉN

Ölänningar i Ölandstruppen, Västervik, 2008:

David Kjällveus, Viktor Olofsson, Marcus Andersson och Oskar Strindhag från Färjestadens GoIF. Marcus Carlsson och Anton Aldentun från GAIF, samt Daniel Nordborg från Mörbylånga GoIF.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons