Nyheter

ÖM: IFK avgjorde på stopptid

Nyheter • Publicerad 28 juli 2008

FOTBOLL, ÖM–FINAL, DAMER

Att säga att IFK Borgholms ÖM–seger mot Mörbylånga GoIF var knapp är inte direkt dagens överdrift.

– Det satt hårt inne, konstaterar segerskytten Marie Erlandsson efter att ha slagit in 3–2 på stopptid.

När Emma Nilsson efter sju minuters spel lyfte in 1–0 efter en frispark från Emma Wahlberg verkade allting så självklart. IFK Borgholm skulle ju bara hämta hem ÖM–guldet, de skulle spela av 90 minuter utan att behöva förta sig i värmen och sedan ta emot priserna av Henrik Rydström och kompani. Problemet för IFK var bara att ingen verkade ha förklarat det självklara för Mörbylångas ynglingar. Eller var de unga MGoIF–spelarna helt enkelt för trotsiga för att bry sig.

– Vad ska jag säga? Så jäkla bra, utbrister tränaren Johan Hellsten efter slutsignalen, trots att hans lag just förlorat på ett oerhört tungt sätt.

Marie Erlandssons 3–2–mål i den 92:a minuten gav finalen dess väntade segrare till slut, men Mörbylånga stod upp bättre än vad någon (utom de själva möjligtvis) hade trott.

– Vi kämpade bra även om det slutade i tragedi. Imorgon (läs: söndag) kommer vi nog att vara nöjda med det här, säger finalens bästa spelare Ida Fällman.

Efter det tidiga ledningsmålet var IFK nära utdelning vid ytterligare ett flertal tillfällen. Jennifer Nilsson ”handbollsräddade” sitt lag ett par gånger om då hon lämnade en lucka vid främre stolpen för att sedan i sista stund täppa till. Framförallt Marie Erlandsson snuvades på mål. Erlandsson prickade även ribban och de flesta väntade på att Borgholm skulle stänga matchen.

KALLDUSCH

I stället kom en rejäl kalldusch för de blåvita precis före paus då Ida Fällman kvitterade på efterspelet till en hörna.

– Vi hade många chanser men det ville sig inte riktigt, säger Erlandsson.

Tio minuter in i andra halvlek skulle skrällen närma sig en kort stund. Ida Fällman slet sig loss på vänsterkanten, hittade Mia Möller och bollen gick sedan via Therese Trofast fram till Hannah Fällman som tryckte in 2–1. Ett par minuter senare var det dock kvitterat genom Alexandra Johansson.  Nu skulle väl ändå Mörbylånga vika ner sig mot mer rutinerade Borgholm?

Svaret på den frågan blev ett rungande nej. För i stället repade Mörbylångaspelarna mod och tog över spelet allt mer.

– De kommer upp som lite underdog och ska ha en eloge, de gör det väldigt bra, berömmer Borgholms tränare Janne Strindhag.

DOMINANT

Ida Fällman dominerade på mittfältet och verkade stundtals vara överallt på planen.

– Det klaffade idag (läs: i lördags) och det känns som att vi är på gång inför hösten, säger Fällman.

Dock fick inte Fällman och hennes lagkamrater lyfta bucklan till slut. I stället drog Borgholm det längsta strået när Marie Erlandsson rann igenom och placerade in 3–2 på stopptid.

– Det satt jäkligt hårt inne.

Kan det ha funnits någon underskattning med i bilden?

– Nej, jag tror inte det. De hade ju slagit ut RM och vi visste att det skulle bli tufft. Men de försvarade sig bra samtidigt som det var lite oskärpa från vår sida, avslutar matchvinnaren.

FREDRIK ALFREDSSON

Mörbylånga GoIF–IFK Borgholm 2-3 (1–1)

Målen: 0–1 Emma Nilsson (7), 1–1 Ida Fällman (45), 2–1 Hannah Fällman (55), 2–2 Alexandra Johansson (57), 2–3 Marie Erlandsson (90).

Startelvan, MGoIF: Jennifer Nilsson – Louise Fransson, Tova Andreasson, Josefin Ekberg, Evelina Jansson – Jenny Sjöstrand, Hannah Fällman, Ida Fällman – Therese Trofast, Emelie Fransson, Li Wallin.

Startelvan, IFK: Anna Rydberg – Jenny Larsson, Annika Nilsson, Linnea Olsson – Sara Torkelsson, Moa Olsson, Anna Boström, Emma Nilsson, Emma Wahlberg – Maria Boström, Marie Erlandsson.