Annons
Nyheter

Nannes (bok)tips: Det är vinst som gäller

Nyheter • Publicerad 20 april 2006

FOTBOLL, ALLSVENSKAN”Nina nina ninana ni nanananana...”Bokälskaren Nanne Bergstrand har ett hett tips inför Kalmar FF:s allsvenska holmgång mot svenska mästarna Djurgården i kväll.– Vinst. Man måste alltid gå på känslan av att man vinner, men resultat tippar jag aldrig. Det är för svårt.

Tro det eller ej, men KFF-tränaren Nanne Bergstrand, som bor på ön, har faktiskt tid över för annat än fotboll.

Annons

Som att läsa en god bok till exempel.

– Jag gillar böcker som handlar om personlighetsutveckling och då kopplat till den inre resan. Jag har väl egentligen ingen favoritförfattare, det är innehållet i böckerna jag jagar.

Mental coach

Så.

Av bokvalen att döma känns det därför inte vidare lustigt att Nanne i ett annat liv skulle kunna tänka sig arbeta som mental coach. Nu blev det fotboll istället och efter att ha växt upp i Markaryd, så föll det sig naturligt.

För i småländska Markaryd, på gränsen till Skåne och Halland, var nämligen fotboll kung.

Och det återspeglar sig inte minst i dagens elittränarkår i Sverige.

Nanne tränar själv Kalmar, hans tidigare adept Lars Jacobsson basar över Öster, Ingemar Nilsson återfinns i Falkenbergs organisation och den före detta förbundskaptenen Olle Nordin, som visserligen kommer några mil utanför samhället, har fört Jönköpings Södra upp till superettan.

Årlig Markarydsträff

Modersmjölken, månne? Nix. Bergstrand har en annan förklaring.

Annons

– Jag tror det hänger ihop med framgångarna vi hade i Markaryd då och sedan finns det många smålänningar överlag som är ledare.

Håller ni Markarydsprofiler kontakt med varandra?

– Ja, vi brukar ha en årlig träff då vi spelar innefotboll.

Och vem vinner?

– De yngre brukar glänsa mer och mer, hehe...

På tal om att glänsa. Det har årets Kalmar FF inte gjort på ett lika påtagligt sätt som i fjol.

Två matcher in på säsongen har endast genererat en poäng av de båda G-lagen Gefle och GAIS.

– Vi hade en fantastisk bra försäsong, men veckan innan premiären drabbades vi av en hel del sjukdomar och så fick vi Lasse Johansson skadad.

Men det är bara en del av förklaringen enligt Bergstrand.

– Av det vi sett hittills så har vi inte varit lika bra på att försvara oss som innan. Det blir lite back-to-basic som det så vackert heter.

Annons

Kampbetonat

Och back-to-basic-mentaliteten får sig ett test när regerande svenska mästarna Djurgården kommer på besök till Fredriksskans i kväll. Nanne vet vad som kan förväntas av tillställningen.

– I fjol var det två kampbetonade matcher och jag tror på en liknande nu. Sedan beror ju givetvis matchbilden på hur snabbt det första målet faller.

Första målet, förresten.

Det har DIF ännu inte mäktat med i årets allsvenska efter två 0–0-matcher mot Hammarby respektive Halmstad.

Ett faktum som Bergstrand är väl medveten om.

– Det är ju en intressant situation de är i. Det är sådant som kan skapa ett yttre tryck på ett lag, säger han vidare.

Avslutningsvis, ett tips?

– Vinst. Man måste alltid gå på känslan av att man vinner, men resultat tippar jag aldrig. Det är för svårt.

FAKTA/

Annons

Nanne Bergstrand om...

...smeknamnet Nanne: – Det var någon som sade Nane med ett n när man var en liten parvel, sen blev det till Nanne och det har hängt med.

...senast lästa bok: – Det var en pocket, den hette ”Konsten att vara snäll”.

...senast sedda film: – Jag gick på Heartbreak Hotel med frugan. Det var väl mer en tjejfilm, men jag gillar Colin Nutley.

...Markaryd: – Litet, där fick man dessutom känslan av att alla visste vem alla var.

...Öland: – Lever upp till epitetet solens och vindarnas ö. En ö med många möjligheter. Även en landkrabba mår bra av att se lite vatten...

...att bo i Algutsrum: – Det var mest en tillfällighet att det blev så. Vi hittade ett alternativ som vi gillade helt enkelt.

...Jonas Fried: – Han har haft en lång utvecklingsperiod. Han har inte gett upp och fortsatt att vara ambitiös. Ett föredöme för yngre spelare som ofta inte har tillräckligt tålamod i dag.

...Tobias Carlsson: – Han lever på sin kraft. En väldigt viktig spelare för oss som vi kan använda både som ytterback och mittback.

...Carl Sahlén: – Hade otur i fjol i och med sin korsbandsskada. En ledare på plan som verbalt kan styra sina lagkamrater.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons