Annons
Nyheter

Mörbylångas egen Barthez

Nyheter • Publicerad 16 februari 2007

FOTBOLL

Enligt tränaren Magnus Olander är målvakten Markus Alnefjord en oslipad diamant. I år ska yrvädret från Västervik förädlas. Den som inte har sett 23-åringen i aktion kan tänka på den före detta VM-keepern i det franska landslaget.– Jag kan jämföras lite med Fabien Barthez som inte heller har längden utan bygger spelet på reflexer och spelförståelse, förklarar Alnefjord.

Annons

Markus Alnefjord är alltså ingen klassisk målvaktstyp utan har ett säreget spel mellan stolparna som bygger mycket på instinkt och reflexer. Skott kan räddas med fötterna eller genom en arm som flaxar upp över huvudet på fel sida.

– De brukar skratta åt mig på träningarna ibland när jag räddar, men det är något som fungerar för mig. Jag har räddat skott på alla möjliga sätt jag har till och med räddat en straff med huvudet en gång, berättar han.

LOVANDE HOCKEYMÅLVAKT

Under ungdomsåren var Markus en lovande hockeymålvakt i Västervik och det är därifrån som han har hämtat inspiration till sitt spel på fotbollsplanen.

– När 70 procent av skotten avlossas så vet inte en hockeymålvakt var skotten kommer utan det blir impulsivt. Och så är det när jag står i mål, förklarar Markus.

Som tonåring utvecklade han även spelet med fötterna till en av han stora styrkor.

– När jag var 16 år och kom upp i A-truppen så fick jag inte så mycket speltid, så jag frågade tränaren om jag kunde få spela ute. Så jag varvade det med att stå i mål. Det är det bästa jag har gjort. Jag har lärt mig riktigt mycket på det.

ETT HETT TEMPERAMENT

För den breda fotbollspubliken på ön har kanske inte burväktaren blivit ett känt ansikte än. Men under årets heta PAIF-cup presenterade han sig med ett lysande målvaktsspel och visade även upp ett hett temperament. I gruppspelsmatchen mot RM IF blev han utvisad och i vredesmod och med en stökig blick lämnade han planen.

– Visst har jag temperament, men det kommer aldrig att hända igen. Det var samma domare som dömde oss i Rällacupen och vi hade dem emot oss då med. Jag tycker att det var en fifty-fifty-duell och sedan drog de upp kortet. Just då kände jag mig orättvist behandlad.

Annons

Ett par månader tidigare var Markus en viktig kugge i det Mörbylångakollektiv som bärgade en plats i division IV. Och nyförvärvet vet varför det har gått så pass bra 2006.

– Receptet är sammanhållningen. Sedan är jag nästan chockad vilket bra division IV-lag som vi har. Mörbylånga är det bästa gänget jag någonsin spelat med. Jag trivs jäkligt bra, poängterar han.

Nu blir det spel i en högre division, men det är inget som skrämmer smålänningen.

– Min målsätting är att vinna fyran. Med de nyförvärven och de spelarna som vi har ska vi minst vara med bland de fyra främsta.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons