Annons
Nyheter

Juniorfotbollen oroar Klippvik

Nyheter • Publicerad 6 februari 2007

FOTBOLL

Fler och fler talanger i Färjestaden verkar välja innebandyn före fotbollen. Något som får ölänningen Jonas Klippvik, talangutvecklare och assisterande juniorförbundskapten i Smålands Fotbollförbund, att konstatera:– Innebandy har kultstatus i Färjestaden. Just nu förlorar GoIF:en kampen mot IBK.

Annons

Färjestaden GoIF:s P86-gäng vann ju som bekant DM-finalen för 16-åringar för fyra år sedan. Ölänningarna besegrade storfavoriten Husqvarna FF – ett HFF där bland annat Mattias Bjärsmyr, nu i IFK Göteborg, och Denni Avdic, Elfsborgsanfallaren, huserade.

Ingen i ö-laget har nått högre än spel i division 3, men Jonas Klippvik är inte jätteförvånad att så är fallet.

– 86:orna var en jämn årgång, men det fanns ingen extremt lovande i laget. Fredrik Sturesson hade väl kanske mest fotbollskompetens. Den som i så fall stod ut lite extra var Pontus i målet, vet Klippvik och syftar på killen med Knutsson i efternamn.

KULTSTATUS

Just Pontus är en av dem som fotbollen har förlorat till förmån för innebandyn. Knutsson lirar i dag med Färjestadens IBK i söderettan.

– Innebandy har kultstatus i Färjestaden. Just nu förlorar GoIF:en kampen mot IBK, säger ”Klippan”.

Och han tror sig veta varför unga lovande fotbollstalanger som Pontus Knutsson, Johan Nilsson, Björn Nilsson, Kim Nilsson och Marcus Johansson har valt spel med klubba och boll istället för fotbollen.

– Det har varit enklare för de här killarna att snabbare nå framgång, de har kommit med i A-laget tidigare än vad de kanske hade gjort inom fotbollen.

RÖD TRÅD

Ledarbiten är en annan bidragande orsak till att talangerna väljer innebandyn och utvecklas inom sitt gebit enligt Jonas.

Annons

– Föräldratränarna inom fotbollen. Inget ont om dem, absolut inte, men i många fall saknas den fotbollsmässiga kompetensen.

I FIBK coachas de unga till stora delar av A-lagsspelarna själva. Spelare som i sin tur delar med sig av kunskap och erfarenheter och på så sätt hjälper till med att bilda en röd tråd i klubbens träningsverksamhet.

– IBK har en oerhörd styrka med så många lovande juniorer, men samtidigt kommer det att öka konkurrensen, vilket ställer krav på organisationen.

– Men jag tror säkert att de har en plan för det också, säger Jonas Klippvik vidare.

DRIVKRAFT?

Den öländske fotbollsprofilen vill dock inte se slaget om fotbollen förlorat, även om han efterlyser ett större jävlaranamma hos juniorerna i de större klubbarna.

– Fler och fler ger upp A-lagsspel när man är 16-17 år. Det är ett problem. En del väljer då att gå ner och bli stjärna i division 5, då tycker inte jag att det finns nån större drivkraft hos spelarna.

– Samtidigt tycker jag mig se – främst de som är med i Smålandslaget – att det finns drivna spelare.

– Färjestadens GoIF i sin tur ska vara en klubb med större ambitioner. Det är bra storlek på orten, du har närheten till Kalmar, klubben bör vara attraktiv.

– Jag ser inte att det behöver vara någon motstridighet på att ha ett starkt A-lag och en bra ungdomsverksamhet.

Annons

RASMUS TILL KFF?

Jonas Klippvik välkomnar därför Kalmar FF:s intåg i ö-fotbollen i och med sin nystartade ”Talanggrupp Öland”.

– De som vill nåt med sin fotboll måste beredas hård och kvalitativ träning. Jag tycker att det är bra att KFF nu hjälper till med sin fotbollskompetens, det behövs.

Ja, för Kalmar FF har inte varit direkt bortskämt med ölänningar i laget på senare år. I dagsläget är det bara Tobias Carlsson, 31, och Jonas Fried, 21, som platsar i den allsvenska klubbens A-trupp.

Med detta i åtanke, vem blir näste ölänning som KFF kan ha nytta av?

– Det är jättesvårt att sia om, men det jag sett av Rasmus Sjöstedt de senaste två åren lovar gott.

– Sedan får vi se om han fortsätter att utvecklas, men han verkar i alla fall ha rätt inställning, avslutar Jonas Klippvik om 15-åringen som i år debuterar i Färjestaden GoIF:s A-trupp.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons