Annons
Nyheter

Janne Jansson: ”Tyvärr hörde Kalmar aldrig av sig”

Nyheter • Publicerad 21 april 2006

FOTBOLLJanne Jansson, Ölands kanske bäste fotbollsspelare genom tiderna, är nuförtiden rotad som östgöte i Norrköping.Nu avslöjar han dock att karriären lika gärna kunde ha avslutats i Kalmar om bara ett anbud dykt upp.– När vi kom hem från England var vi öppna för anbud. Allt jag visste var att jag ville spela i en klubb jag spelat i innan för trygghetens skull.– Tyvärr hörde Kalmar aldrig av sig och då var Norrköping det bästa alternativet.

Det var alltså 1999 när Janne Jansson skulle återvända från proffstiden i Port Vale i England som chansen fanns att han skulle hamna i Kalmar igen.

Annons

Istället blev det Norrköping, som han spelade i till 2002 innan karriären avslutades i Linköpings FF. Nu är fotbollen långt borta för Janne som istället satsar fullt ut på den yrkesmässiga karriären. En karriär som just nu fört honom till ett chefsjobb på sportskyddsföretaget Otto Bock AB.

– Jag är utbildad sjukgymnast och arbetade ett tag på akuten som det, men när annonsen kom om det här jobbet kände jag att det var dags att prova något nytt.

Inget sug

Nu har Janne hela världen som arbetsplats och en arbetsvecka på uppåt 60 timmar. Det tillsammans med två barn, Emelie, 8, och Kasper, 6, gör att fotbollen inte är speciellt närvarande i familjen Janssons liv längre.

Janne Jansson känner heller inget sug efter fotboll på elitnivå, men saknar fortfarande vissa bitar.

– Fotbollen är speciell på så vis att den är enkel och okomplicerad. Man kan vara värsta ovänner på planen för att i nästa stund skaka hand utanför. Mot slutet av karriären kände jag dock att min vinnarinstinkt började falna av och då var det dags att sluta.

Därför tog han 2003 beslutet att mitt under säsongen med division II-laget Linköping avsluta sin framgångsrika fotbollskarriär.

Med under EM 1992

Innan vinnarinstinkten hann falna av hade den hunnit föra honom ända till svenska landslaget. Oturligt nog kom toppen precis när konkurrensen på mittfältet var kanske den svåraste någonsin i svensk landslagshistoria. Eller vad sägs om namn som Jonas Thern, Stefan Schwarz, Tomas Brolin, Klas Ingesson och Jesper Blomqvist?

Ett slutspel blev det i alla fall och det var på hemmaplan under EM 1992. Till VM 94 fick han inte en plats, men själv säger han att han ändå faktiskt inte var så sugen.

Annons

– Jag hade antagligen inte fått spela några minuter ändå och det tar på psyket att inte få spela regelbundet om man är van vid det. Det var jag och Stefan Rehn som hela tiden låg precis utanför laget och det tröttnar man på till slut.

Sporadisk kontakt

Nu återfinns Janne Jansson alltså i Norrköping och lever ett lyckligt liv tillsammans med sin sambo och sina två barn. Kontakten med hemtrakten går genom familjen som finns kvar på Öland, men just nu har han för lite tid för att hinna åka ner så ofta som han vill.

Så pass lite kontakt har han med Öland att han när Ölandsbladet ringde trodde det var något lurt på gång.

Det har nämligen blivit dags för svensexa inför det stundande bröllopet och då gäller det att hålla alla sinnen öppna...

FAKTA/

Janne Jansson

Född: 1968.

Yrke: Exportchef på Otto Bock AB.

Familj: Sambon Jessica, barnen Emelie, 8, och Kasper, 6.

Annons

Bor: Norrköping.

Meriter: En VM-kvalmatch mot Österrike i startelvan, med i truppen under EM -92.

Karriär: Mörbylånga GoIF –85, Kalmar FF 85-88, Öster 88-93, IFK Norrköping 93-97, Port Vale 97-99, IFK Norrköping 99-02, Linköpings FF 02-03/04.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons