Annons
Nyheter

Ilko fick kryss

Nyheter • Publicerad 3 december 2009

BORGHOLM

Ett oväntat och kuppartat ”kryss” i Borgholms investeringsplan för 2011 kan betyda att fotbollsföreningarna i kommunen går mot en ny vår, en grönare sådan.

Annons

- Stöd mig, rösta för konstgräsplan 2011, vädjade Paif-legenden Ilko Corkovic (S) och fick fullmäktige med sig.

Mörbylånga får det snart, länets minsta kommun Högsby har det redan - det konstiga gräset. Borgholms trötta och sönderlästa kontring är stenmjölsplanen i Köpingsvik, tristare än trist i tider då stela fotbollskroppar ska väckas ur vinterdvala.

Ett ”kryss” i kommunens investeringsplan för år 2011 kan innebära slutet för stenmjöls-eländet.

Och allt började med framtidsvisioner i fullmäktige, vad behöver Borgholm?

”Barnfamiljer” svarade socialdemokraternas Ilko Corkovic.

– Om barnfamiljer ska flytta hit måste vi ha något att erbjuda och då är det fritid som gäller. Bollhallen, var tog den vägen? Konstgräs, det är sådant vi saknar, fortsatte han.

Alböke-centerns Stig Bertilsson nappade direkt och ivrigt på det utkastade betet.

– Klart att vi måste bygga konstgräsplan i Borgholm också! Jag förstår inte varför kultur- och fritidsnämnden inte kommit med ett sådant förslag. Till och med Mörbylånga ska ju få konstgräs

Det oväntade utspelet från Stig Bertilsson lär, enligt envisa rykten bland fullmäktigeledamöterna, varit frukten av ihärdigt lobbyarbete från fotbollsengagerade personer i Bertilssons omgivning.

Kultur-och fritidsnämndens ordförande Åke Nilsson svor sig fri från anklagelsen om passiv facknämnd.

Annons

– Nämnden och idrottsrörelsen är eniga om konstgräs, men investeringen ligger hos kommunstyrelsen och de säger nej. Kommunstyrelsen leds av ditt parti, påpekade kristdemokraten.

Sporrad av center-stödet besökte Ilko Corkovic talarstolen på nytt.

– Jag håller på hemma och snickrar på motion om konstgräsplan, förklarade den forne mittbacken i Persnäs AIF och yrkade om konstgräsplan i investeringsbudgeten för 2011, på ekonomispråk ett ”kryss” i investeringsplanen.

– Kom in med motionen snabbt, replikerade centerns Daniel Nilsson, även han Paifare.

– Vi i fotbollsföreningarna är glada vad den (konstgräsplanen) än hamnar och nog ska vi kunna hitta en plätt som är 60 gånger 105 meter, fortsatte Nilsson.

Det enda motståndet, om än mycket svagt, kom från kommunalrådet Lisbeth Lennartsson.

– 2011 har tunga investeringar i Slottsskolan och Ekbacka. Konstgräsplan kräver stort åtagande av föreningslivet samt en bra plats, anmärkte hon.

Moderaternas Eddie Forsman uppmanade ledamöterna till att ”ha is i magen” och hade mer än konstgräs i sikte:

– Vi vet vad vi vill ha egentligen... en bollhall, det skulle göra underverk. Vi ska göra det riktigt och göra det bra och då är det en större investering. Grunna lite, ha större perspektiv.

I voteringen lutade det länge åt ett nej till Ilko med konstgräsvänner för att i den sista skälvande matchminuten hitta flytet, pendeln svängde över och konstgräsets segersiffror skrevs till klara 25 - 19.

Annons

– Härligt, utbrast en mycket nöjd Ilko och utlovade snabb motion om saken

”Krysset” för konstgräsplan i investeringsbudgeten bör dock helgarderas med både etta (vi-har-inte-råd-2011-heller) och tvåa (bättre-vänta-på-bollhall).

Önskade investeringar har bevisligen en tendens att både komma och gå...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons