Annons
Nyheter

IFK mot kvalhöjder

Nyheter • Publicerad 26 september 2006

FOTBOLL, DIV. VKramp.Kamp.Kval!– Nu har vi en jättemöjlighet, detta är jättebonus, strålar IFK Borgholms tränare Johny Erlandsson efter till synes säkra 4–1 mot KV 76, en seger som innebär kvalfulla tider för de blå-vita. 

Kval-förutsättningarna för IFK Borgholm var på papperet hyfsade: seger krävdes mot bottengänget KV76 och samtidigt skulle konkurrenterna Hossmo BK tappa poäng hemma mot klara seriesegrarna Mörbylånga.

Annons

IFK:s del av kakan visade sig bli hårdsmält. 

Första 45 var en kavalkad i missade passningar, sumpade målchanser, dålig organisation, krampaktigt spel och, skrämmande nog för IFK-lägret, flera klara chanser för KV 76. Bortalagets enkla taktik – ”långa bollar på Peter Lundberg och Niklas Walfridsson” – gav en handfull frilägen och David Larsson i hemmamålet hade det minst sagt svettigt. 

Ändock mållöst i halvtid och vila med taktiksnack gjorde underverk för IFK Borgholm. 

Ihjäl sig

– För lite jobb i första, killarna var bekväma. I andra tog vi jobbet och fyllde på och började löpa, analyserar tränare Johny Erlandsson. 

Proppen ur stod Henrik Karlsson för. Inlägg från högerkanten och den omarkerade vänsterspringaren kunde ostört sätta foten till bollen. 1–0 efter 50 minuters spel. 

– Mycket hänger på det första målet. Så länge de (KV 76) är med kan de kriga ihjäl sig, fortsätter Johnny Erlandsson sitt resonemang.  

2–0 noterades i minut 62. Kapten Johan ”TT” Pettersson vann mark på KV:s planhalva och drog iväg ett till synes harmlöst och samtidigt välplacerat skott, som letade sig in bakom motståndarnas vare sig smidige eller reptilsnabbe keeper. 

Trean kom efter mönsteranfall, signerat Simon Erlandsson. Efter väggspel med Stefan Karlsson drog Johnys grabb in 3–0 och matchen var över.

Munkavle

Annons

Och hur gick det i matchen mellan Hossmo och Mörbylånga? Resultat–tavlan  berättade inget och den i vanliga fall så pratglade matchspeakern Birger Karp höll tyst. 

– Jag är belagd med munkavle. Tränaren (Johny) vill inte ha ut resultatet, berättade Birger något misslynt när Ölandsbladets utsände kontrollerade orsaken till sekretessen.

Med fem minuter kvar på matchuret brast det för den gode Birger:

”Där gjorde Fredrik Luks 4–1 och nu kan vi berätta att ställningen Hossmo – Mörbylånga är 0–2. 0–2... det är bara att lyfta på vårhatten för IFK!” ljöd det i idrottsplatsens raspiga högtalaranläggning. 

Höll ihop

Efter slutsignalen syntes belåtna miner i IFK-lägret och Johny Erlandsson tackade laget för en hittills fantastisk säsong.

– Och nu börjar det roliga. Killarna har varit fantastiskt duktiga och säsongen är en framgång för hela föreningen med damerna i kval och framgångar för många.

När Johny ändå var i tackarsvängen prisades även seriekollegerna Mörbylånga och SSG. 

– Tack vare SSG i näst sista och Mörbylånga i sista fick vi chansen, Öland höll ihop!

Nu stundar kval till fyran. Och Erlandsson har noll koll.

Annons

– Jag vet inte ett smack om vilka lag vi får möta. Vi har skött vårt och inte sneglat på andra. Hursomhelst är detta en jättebonus och vi går in i kvalet med en mycket positiv stämning i truppen. Är vi inte motiverade nu vore det tusan!

Joker

Ölandsbladet kan hjälpa Erlandsson en bit på vägen. I helgen ska IFK resa till trakterna av Växjö för möte med division fem-gänget Vislanda och sedan stundar troligen Pukeberg från den sydöstra fyran. Alternativet är Påryd, den serien är inte färdigspelad.

I kvalet kan IFK Borgholm kasta in en joker.

– Om Björn Lundquist är skadefri går han direkt in i laget. Björn är en klassspelare. Vi sparade honom i dag och nu får han en ”extra-vecka” på sig.

FAKTA/IFK Borgholm – KV 76 4–1 (0–0)

Målen, IFK: Henrik Karlsson, Johan Pettersson, Simon Erlandsson, Fredrik Luks.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons