Nyheter

IFK i överläge inför kvalretur till helgen

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2006

FOTBOLL, KVAL TILL DIV. IVEtt kvalspel kan vara skitigt, nedbrytande och förödmjukande. Ett kvalspel kan också vara alldeles, alldeles....– Härligt. Det känns härligt. Vi har bara positivt med oss till nästa match.2–0 i hemmamötet mot IFK Påryd gör att Johny Erlandssons IFK Borgholm är snubblande nära serieavancemang.

”Fyran” hägrar för IFK Borgholm. Del ett av två i duellen mot IFK Påryd var organisationens och lagspelets seger över stundtals giftiga, men sporadiska, soloräder.

Annons

IFK Borgholms större tyngd i anfallsspelet avgjorde matchen. I första halvlek haglade avsluten mot Påryds-målet och båda målen kom efter fasta situationer.

Minut 8: Efter hörna rullar bollen till Jonatan Karlsson, som sökt sig mot vänsterkanten utanför straffområdet, och han klipper till direkt. Skottet/inlägget träffar en olycklig Påryds-spelare i hjässan varpå denne gör en ”Allbäck i VM mot England” – nicktousch i mål. Fast i eget mål.

Minut 19:Två hörnor i rad skapar förvirring och flipper-spel i Påryds straffområde och Fredrik Luks kan till slut distinkt trycka in 2–0.

– Återigen spelar vi en jävla fin fotboll, med mängder av lägen och bra tryck. Det finns stort självförtroende i laget, flytet fortsätter, analyserar Johny Erlandsson.

”Finns inte”

För den skull var Påryd inte ofarliga. Stolpen stod i vägen för ett borta-mål i första halvlek och under en period i andra halvlek då IFK Borgholm spelade stressat och nervöst var reduceringen endast ett stort ”Neeeej”-åskådarskrik borta: David Larsson i IFK-målet var uppsnurrad på läktaren för att köpa korv, målet stod tomt, Påryds-lägret gick upp på tå inför jublet...men korvkön var obefintlig och David kom tillbaka i en mirakulös räddning,

– Den räddningen finns inte. Och oerhört viktig, han vet nog inte hur viktig den var, berömmer Johny Erlandsson.

Kvalspelet är djävulskt i sina detaljer. Bortamål räknas dubbelt och är ack så betydelsefulla att ha med sig/ undvika inför det sista avgörande mötet.

”Inte omöjligt”

Nu har IFK Borgholm 2–0 och slagläge. För att använda travspråk: IFK ligger i vinnarhålet ned gott om krafter kvar och ingen häst utanför. Det är bara att vrida ut och...

Annons

– En sak är klar, vi åker inte till Påryd för att spela 0–0. Det kan vi inte, det vi kan är att jobba stenhårt och ställa om, deklarerar Johny Erlandsson.

– Och jag tror att vi gör minst ett mål och då måste de göra fyra.

Om Erlandssons stämningsläge går i härlighetens tecken, att få skjuts hem efter matchen var ”Härligt ” även det, har Påryds tränare Ulf Nordenhem mer att fundera på. Besöket på idrottsplatsen, en gång i tiden hemma–arena för Ulf, började och slutade illa.

– Två mål direkt, så har vi haft det mot slutet. Det sätter sig lite grann i huvudet på spelarna. Men 0–2 är inte omöjligt att vända, chansen finns, säger IFK Borgholms tränare anno 1997.

”Hela laget”

Till slut, väderkvarnar i massor till Jonatan Karlsson, sprang ett maratonlopp i sprinterfart ute på sin kant, centertanken Björn Lundquist, Henrik Karlsson, utsedd till matchens lirare, Frans Johansson i det åderlåtna försvaret samt David Larsson för den intakta nollan.

– Du kan ta hela laget, jag kan i alla fall räkna upp alla, flinar Johny Erlandsson.

Kvaldramat fortsätter i helgen. Ska IFK Borgholm fira 100-års jubileum som nyförlöst division fyra-lag? Frågan får sitt svar på lördag i Påryd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.