Annons
Nyheter

Hemvändare fick fart på MGoIF

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2007

FOTBOLL, DIVISION 4

Det finns ett problem när man ska intervjua Johan Hellsten, Mörbylånga GoIF:s hemvändare från USA. Man avbryts hela tiden av folk som vill hälsa på den sympatiske 24-åringen.

Annons

– Det är det som är det härliga med Mörbylånga, menar stadens återvändande nyförvärv.

13 månader har han spenderat i USA, Johan Hellsten, och bara några dagar efter att han åter stod på svensk mark spelade han årets första match med Mörbylånga. Efter det har han hoppat in i en seriematch till, båda har vunnits med klara siffror. Är det månne dags att börja tala om Hellsten-effekten?

– Jag tror inte jag har så mycket med det att göra... Det har väl varit si sådär under våren vad jag har förstått men det verkar ju ha vänt nu, säger Hellsten som kom till Sverige den sjunde augusti.

Då hade han varit i USA i 13 månader jobbandes som au-pair. Något som stereotypt klassas som något ”tjejigt” men Hellsten säger att fler och fler killar tar sådana jobb. Han verkar dessutom ha trivts oerhört bra.

– Det var som en lång semester. Jag hade hand om två pojkar på 10 och 13 år i en svensk familj. Jag var mest taxichaufför åt dem och hade hela dagarna lediga.

ANNORLUNDA SERIESYSTEM

Han har Ölandsbladet att tacka för att resan överhuvudtaget blev av. En annons insatt av familjen blev startskottet för det stora äventyret. Två års lärarstudier i idrott var redan avklarade, nu skulle engelskan avklaras och varför då inte ha lite riktig språkträning innanför bältet innan han drog igång? Det sved dock lite att behöva lämna Mörbylånga GoIF som då gått upp i division fyra.

– Det kändes lite sådär, men det var klart sen länge innan så det kom inte som någon överraskning för någon i laget, säger Hellsten.

Istället har han fått spela fotboll i USA i ett seriesystem som han beskriver som ”annorlunda”. Istället för ett antal träningar och en match i veckan har han ibland spelat fem matcher med fem olika lag. Nivån var också minst sagt ojämn.

– Det fanns lag i korpenklass ända upp till lag som är lite bättre än Mörbylånga. Fotbollen i USA börjar växa, det fanns en hel del ungdomslag. Men de har fortfarande en lång väg att gå...

Annons

SKJUTS PÅ LAGMASKINERIET

Nu är Johan Hellsten tillbaka i Mörbylånga och verkar ha fått skjuts på lagmaskineriet.

Vad känner du att du kan tillföra Mörbylånga?

– Jag har fått chansen att spela här på direkten så uppenbarligen tycker Magnus (Olander) att jag har något att tillföra... Lite fart och jävlar anamma är väl det jag är bra på.

Hur tror du att hösten kommer att gå för er?

– Så som vi har spelat de två senaste matcherna ska vi absolut ligga i toppen. Serien är så pass jämn, det kan gå hur som helst.

Hur länge stannar du den här gången då?

– Vi får se. Nu har man ju fått upp smaken på äventyret men jag är kvar över hösten i alla fall, säger Mörbylångas hemvändare Johan Hellsten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons