Annons
Nyheter

Geflar anamma! Fried känner sig startklar

Nyheter • Publicerad 7 april 2006

FOTBOLL, ALLSVENSKANI morgon är det dags för Kalmar FF:s premiärmatch i allsvenskan, då laget reser norrut för match mot Gefle IF på Strömvallens konstgräs.FF:s startelva var inte färdig i skrivande stund, men vänsterbacken Jonas Fried, 21, känner sig redo om Nanne Bergstrand plitar ner ölänningens namn i blocket.– Jag tillför ett bra passningsspel och lite offensiva kvaliteter, motiverar Fried att just han ska få dra på sig tröjan från start.

Även om en annan ölänning i form av Tobias Carlsson lirade ute till vänster i en Royal League-tillställning mot Bröndby, så heter Algutsrumssonens främsta konkurrent Mikael Eklund.

Annons

Fried har i sin tur agerat vänsterback i mötena med FC Köpenhamn och fick dessutom coach Nannes 90-minuter långa förtroende i genrepet mot Smålandsrivalen Östers IF som slutade 1–0 i FF-favör.

Ingen värdemätare

I senaste B-lagskampen, en enkel 6–0-viktoria mot Landskrona BoIS-bilagan, ”vann” Fried återigen platsen ute till vänster, en tillställning där Eklund spelade i mittförsvaret.

– Det var väl egentligen ingen större värdemätare för någon av oss. Vi dödade matchen redan efter 26 minuter när vi gjorde 4–0, berättar Fried.

Vänsterbackspendel

Men med tanke på dessa båda sena matcher, så verkar Bergstrands vänsterbackspendel ha lutat över till Jonas Frieds fördel.

– Det är fortfarande jäkligt ovisst vem som får spela, säger Fried i sann svensk ödmjuk anda.

Varför tycker du att just du ska spela mot Gefle?

– Det är väl för att jag tillför ett bra passningsspel och lite offensiva kvaliteter.

Frieds lycka

Annons

Frieds resa till en eventuell plats i startelvan i premiärmatchen har dock inte varit spikrak. Trots en stark säsong i B-laget i fjol var ölänningen definitivt inte påtänkt som ett förstaval på positionen årgång 2006.

Men Djurgårdens värvning av Robert Stoltz blev Frieds lycka.

– Nanne förklarade att det stod mellan mig och Eklund när Stoltz blev klar för Djurgården, berättar Jonas.

– Han sa även att han inte tänkte skaffa någon ny vänsterback om inte nån av oss blev skadade, så då kändes det ju som att man hade en chans, säger han vidare.

Hur mycket har du utvecklats senaste året?

– Jag tycker inte att jag gått framåt så mycket. Jag har väl blivit bättre på en del smågrejer, men däremot har jag ju fått lite mer erfarenhet i och med matcherna mot Köpenhamn i Royal League.

”Häftigt”

Jonas Fried debuterade i allsvenskan i fjol i och med ett fem-minutersinhopp mot Helsingborg och den 189 centimeter långe backen beskriver ett nytt möte med just Helsingborg och en viss hemvändare i Henrik Larsson som ”häftigt”.

Först väntar dock Gefleanfallarna Kristen Viikmäe och Daniel Ytterbom, men vem som står på motståndarhalvan spelar egentligen ingen roll i Jonas Frieds värld.

Allt han vill nu är att ta en plats i Nannes elva. Och det redan i morgon.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons