Färjestaden vann seriefinalen

Nyheter • Publicerad 21 maj 2009

FOTBOLL, ELITFYRAN

Det finns numera endast ett obesegrat lag i elitfyran östra.

Detta står klart efter att Färjestadens GoIF besegrat Smedby BoIK med 2-0 i dagens seriefinal hemma på Tallhöjden.

– Jävligt skönt, säger lagets comebackande målvakt Anton Eriksson.

Efter att ha vaktat Färjestadens mål under hela inomhussäsongen har inte Anton Eriksson synts till på Tallhöjden. Men när lagets två ordinarie målvakter, Joakim Deurell (skadad) och Pontus Knutsson (avstängd), var borta kallades han in mellan stolparna i dagens seriefinal hemma mot Smedby BoIK.

Och han höll nollan.

– Ja, det var inte helt fel, säger Eriksson, som dock fick en svettig inledning på matchen.

Redan i den andra minuten nickade Smedby en hörna i stolpen och returen räddade Eriksson.

– Man ska ha lite tur också. Jag kommer lite sent ut på hörnan, men sedan får jag tag på andrabollen, säger han.

SMEDBY STARTADE BÄST

Smedby ser betydligt mer samspelta ut i år jämfört med ifjol, trots att man tappat flera namnkunniga spelare. BoIK:arna var hetast den första kvarten och efter den inledande stolpträffen hade man ett friläge som brändes. Färjestaden kom dock in i matchen efter en kvart och spelade riktigt bra under resten av första halvlek.

– Vi började lite skakigt, men det gäller bara att ha tålamod, för grabbarna löser det. Och efter första kvarten tar vi över, säger coach Magnus Olander.

OBESEGRADE

Dagens match var en seriefinal mellan seriens två enda obesegrade lag. Det var även ett derby med 202 betalande åskådare, samt strålande sol och en röd dag i almanackan. Kunde det bli bättre? Ja, för Färjestadens del kunde det det.

I den tjugonde minuten fick Charlie Nilsson, som senaste tiden spelat forward, bollen utanför straffområdet. Han lade över bollen till vänsterfoten och sköt in 1-0.

Strax efter ledningsmålet var Smedby nära en kvittering, men Anton Eriksson avvärjde galant.

– De hade inte så mycket chanser. Det var lite i början av matchen, men annars hade vi kontroll på resten, säger han.

BRA START PÅ SERIEN

Fem minuter efter Charlies 1-0 kom 2-0 efter att Tom Karlsson nickat in en hörna. Andreas Persson prickade sedan stolpen strax innan paus, men 2-0 stod sig till halvtid.

– Inför andra sa vi att det gäller ju att vinna första tio minuterna och inte ge dem något syre, berättar Olander.

Sagt och gjort. Om första halvlek var underhållande så var andra halvlek dess raka motsats, men Färjestaden höll ledningen ända in i mål och ryckte därmed som serieledare.

– En jättebra start på serien. Vi har ett bra lag och har psyket att stå upp. Förra året vinglade vi och gav bort gratischanser när vi ledde, men det gör vi inte i år, säger Olander nöjt.

VICTORS DEBUT

Kul för dagen var också att Victor Hermansen fick göra debut. Han gör sin tredje säsong i truppen, men sedan han kom till FGoIF från VMA IK 2007 har han gått skadad till och från och inte spelat en enda tävlingsmatch. Fyra minuter in i andra halvlek gick dock Filip Lindqvist ut skadad, varpå Charlie Nilsson flyttades ner på mitten och Hermansen fick gå in på topp. Skåningen visade direkt vilken tekniker han är och han kommer få fler chanser snart.

Om Anton Eriksson få fler chanser är, trots den fina insatsen, oklart i dagsläget, men det mesta talar för det. Och själv är han redo.

– Det är jag, om jag får förtroendet, säger han.

Lagfakta, kvarnliga och bilder i Ölandsbladet på lördag.