Annons
Nyheter

Böda/Högby kan få kvala igen

Nyheter • Publicerad 18 oktober 2007

FOTBOLL

Böda/Högby besegrade i helgen Tvärskogs IF och vann därmed kvalspelet för att få stanna i division 4. Men det är inte säkert att nordölänningarna får det. Om Smålandslagen inte vinner någon av de tre division 3-kvalgrupperna tvingas nämligen Böda/Högby till nytt kvalspel.

Annons

För cirka två veckor sedan redde ÖB-sporten ut kvalbegreppen och varnade för att kvalvinster kanske inte skulle betyda avancemang till den högre serien. Smålands Fotbollförbunds kvalsoppa kan man dock aldrig få för mycket av och nu när säsongens soppa är på väg att ätas upp har den naturligtvis blivit tydligare. Till helgen avgörs nämligen kvalgrupperna till division 3 och det är där Böda/Högbys öde avgörs.

BERGA OCH KAIK

Det hela gäller egentligen två kvalgrupper upp till division 3. Två småländska klubbar måste nämligen vinna dessa kvalgrupper för att det ska bli status quo med Smålandsklubbar i Svenska Fotbollförbundets serier. Så här är läget i de två kvalgrupperna:

Kvalgrupp 9 – IFK Berga har en chans att nå seger, men måste då besegra kvalgruppsledaren Ulvåkers IF med minst två mål i den sista matchen.

Kvalgrupp 10 – Kalmar AIK behöver bara en poäng i sista matchen mot kvalgruppsjumbon för att vinna gruppen. Lyckas de inte med det kan Anderstorp ändå rädda en Smålandsseger om de lyckas vinna sin sista match.

BÖDA/HÖGBY KLART

Det mesta talar väl för att det blir Smålandsseger i kvalgrupp 10 och om det blir det, men inte i kvalgrupp 9, så ligger Småland ett lag minus, vilket får följande effekt:

För RM i elitfyrakvalet – För att nå elitfyran måste RM vinna sin fyralagsgrupp, eller komma tvåa och vinna en ytterligare kvalmatch mot den andra fyralagsgruppens tvåa.

För BH i division 4-kvalet – Böda/Högby är klart för fyran nästa år, eftersom man är näst bästa lag av de fyra lag som vunnit de olika division 4-kvalen.

VÄRSTA SCENARIO

Annons

Om både Kalmar AIK och IFK Berga lyckas nå trean är Böda/Högby naturligtvis också klart för division 4 nästa år. För RM innebär det i så fall att man behåller sin elitfyrastatus om man slutar etta eller tvåa i sin kvalgrupp.

Värsta tänkbara scenario, då? Jo, då misslyckas Smålandslagen fatalt och förbundet går minus två lag. Det innebär att RM måste vinna sin kvalgrupp för att vara kvar i elitfyran. För Böda/Högby innebär det en extra kvalmatch mot det tredje bästa av de lag som vunnit division 4-kval, Hestra SSK, som i år slutade tia i division 4 nordvästra. Vinnaren där stannar i division 4.

Det lär hållas öländska tummar för Kalmar AIK och IFK Berga i helgen...

VIKTOR LOVÉN

Fotnot:Källan till artikeln är Smålands Fotbollförbunds tävlingsbestämmelser år 2007, kapitel 2 paragraf 7.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons