Annons
Nyheter

Alla fotbollslag varnas: Fler matcher kommer att stoppas

Nyheter • Publicerad 10 december 2007

FOTBOLL

Matchen mellan Alsterbro IF och Besa FF i division sex Oskarshamn urartade. Domaren Jan-Gunnar Petersson tvingades avbryta matchen sedan han utsatts för hot av Besaspelare. Nu tar Kalmar Domarklubb krafttag mot den oroväckande utvecklingen där domare utsätts för både hot och våld.

Annons

Från och med 2008 kommer domarna med stöd av Spelregler för fotboll regel 5, att bryta de matcher där man blir utsatt för fysiskt och psykiskt våld och där domarens säkerhet äventyras.

– Det var ju en jäkla tur att det var ”Julle” (Jan-Gunnar Petersson) som dömde i Oskarshamn. En yngre kille hade inte dömt mer efter en sådan grej, säger Jan-Evert Nilsson, 60.

STÖDER BESLUTET

Han ställer sig helt och fullt bakom Svenska Domareförbundet och Kalmar Domarklubbs nya giv att införa nolltolerans mot domare vad gäller hot och våld. Med sina 28 år är han numera altmeistern i den öländska domarkåren, sedan Inge Hellberg lagt pipan på hyllan. Numera dömer Jan-Evert Nilsson mestadels reservlagsfotboll, där han lyckligtvis varit förskonad från både hot och våld.

– Hot och sådant, det var länge sedan. Reservlagen man nu dömer är mer accepterande.

Rutin kan också spela en roll, tror Jan-Evert.

– Spelarna vet att det inte är någon idé att klaga på domsluten. Jag lägger en gräns och när den gränsen är passerad så kommer korten, så är det bara. Och det är klart den styrkan hade man inte som yngre, det är bara att erkänna, säger Jan-Evert Nilsson.

GODA FÖREBILDER

Jan-Evert Nilssons erfarenhet är att problematiken kring domarens utsatta roll är ledarrelaterad. Ledare som beter sig illa blir en förebild för spelare. De tränare som uppför sig illa är inte fler än vad de har varit tidigare, men de uppför sig ”mer extremt” enligt Jan-Evert Nilsson.

– När tränarna börjar agera mot domaren då tappar spelarna allt, konstaterar Jan-Evert Nilsson.

Annons

Pengar kan vara en förklaring, tror Jan-Evert Nilsson. Tränare får höga arvoden och lyckas de inte nå upp till målen så måste de gå ut över någon.

– Då är det lätt att ta till domaren, säger Jan-Evert Nilsson.

Men det finns goda förebilder i tränarkåren. Jan-Evert Nilsson nämner Anders ”Braxen” Svantesson, Marcus Kraijenbrink och Johnny Erlandsson.

– ”Braxen” har alltid varit väldigt fin. Och ”Kraijen” har börjat förstå tränaruppgiften. Han var het tidigare, men han har lugnat ner sig och är jättebra idag. Han vet att det inte är någon idé att ge sig på domaren. Detsamma gäller Johnny Erlandsson, säger Jan-Evert Nilsson.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons