Annons
Nyheter

Achille laddar för spel i England

Nyheter • Publicerad 5 januari 2006

FOTBOLL

Achille Traore var i tonåren en stor talang på ön.Nu har han äntligen bestämt sig för att satsa ordentligt på fotbollen. För några veckor sedan var 26-åringen över och provtränade med Barnsley F.C. och snart åker han tillbaka till England för nya tester.Men först tar Skogsbysonen några dagar på Öland för att ladda upp.

Annons

Så här långt i hans 26-åriga liv har han kombinerat sitt fotbollsspelande med karriären utanför planen, men i höstas tog Achille Traore ett beslut att verkligen ge fotbollen en chans.

– Jag tänkte att antingen satsar jag stenhårt på karriären eller på fotbollen, förklarar han och fortsätter.

– Och jag har inte gett fotbollen en chans någon gång tidigare, så nu bestämde jag mig för att satsa 100 procent på fotbollen.

Och det är verkligen satsning han pratar om. Achille har nämligen som personlig tränare anlitat Janne Stahre, som bland annat jobbat med AIK och tränat upp Erik Edman. Efter årets säsong tränade ölänningen fem dagar i veckan i sex veckor för att vara i toppform vid provspelningen i Barnsley.

På Hillsborough

Och det var intensiv och individuell träning.

– Stahre tittar ju på detaljer som en vanlig tränare inte har tid att titta på, berättar Traore. Han plockar fram det man är bra på och gör det bättre. Och eftersom jag är forward har vi givetvis tränat mycket avslut.

Efter Stahre-drillningen bar det alltså av till Barnsley, för tillfället sjätteplacerat i engelska League One, två divisioner under Premier League.

– Jag skulle provträna en vecka, men det gick så bra att de förlängde det med en vecka för de ville titta mer.

Men träning i all ära, det var i matchsituation de ville se målspottaren i aktion.

Annons

– Vi mötte Sheffield Wednesday på Hillsborough och Barnsleyledningen skulle ta ett beslut om mig efter matchen, berättar Traore, som dock fick kliva av planen efter bara ett tjog spelade minuter.

– Jag stukade foten efter 20 minuter, men eftersom det gått bra tidigare så ska de bjuda dit mig igen så fort foten är bra.

■ ■  När är den det?

– Jag hoppas att jag kan åka tillbaka i slutet av nästa vecka.

Traore fick riktigt proffessionella intryck från Barnsley, som direkt när han kom tog hans mått för att fixa träningskläder, hade hans skor putsade och satt inne med sex träningsplaner i väldigt bra klass. Och visst har klubben anor. Den har spelat i Englands högsta liga och satsar nu hårt på att gå upp till League Championship, serien precis under Premier Leauge.

Med eller utan Achille Traore i laget.

– Hur det än går är det ett steg i rätt riktning i min satsning, avslutar han.

Från Öland till England till Cannes...– Här är Achilles karriär –

■ ■ Det har gått rätt lång tid nu sedan Achille Traore började spela fotboll i Färjestadens GoIF. Efter att som enda junior regelbundet ha spelat i Färjestadens GoIF:s B-lag under den tiden då Alf Westerberg ledde A-laget till bland annat vinst i division III, flyttade Achille efter grundskolan till Gränna, där han gjorde sina gymnasiestudier. Husqvarna IK var och ryckte lite i den unga talangen, men tiden räckte inte till för både studier och satsning på fotbollen. Därför blev det istället division IV-fotboll med Örserum under tre år.

■ ■ 1998 kom han tillbaka till Färjestadens GoIF, men hann bara med en halv säsong innan han ryckte in i lumpen som kustjägare.

Annons

■ ■ 1999 muckade han och åkte då över till England, där han under ett år spelade för Farsley Celtic F.C. en halvprofessionell klubb strax utanför Leeds.

■ ■ 2000 vände han hem till Sverige, men till Stockholm och studier. I huvudstaden kom han i kontakt med Djurgården och dess reservlag Värtans IK i division II.

■ ■ I tre och en halv säsonger lirade han med många välkända Djurgårdenprofiler i Värtan innan han 2004 flyttade ner till Frankrike.

■ ■ I vinets och baguettens förlovade land hade han en provspelning med AS Cannes på gång, men en knäskada satte stopp för det.

■ ■ Så i år, en knäoperation rikare, kom han tillbaka till Värtan och hjälpte laget att ta hem division III med sina nio mål på elva matcher.

■ ■ Sedan blev det alltså provspel i Barnsley...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons