Annons
Nyheter

Dubbel Oscarsvinnare 50 år

Nyheter • Publicerad 30 december 2008

50 år fyller idag tisdag den 30 december Per Hallberg.

Per från Borgholm tillhör den exklusiva skara svenskar som tilldelats en Oscar.

Annons

För hans del handlar det inte bara om en gång, utan två: för arbetet med ljudet både till ”Braveheart” (1995) och för ”Bourne ultimatum” (2008).

Han har jobbat med de största i Hollywood, från Ridley Scott till Mel Gibson. Skådespelare som Jack Nicholson och Russell Crowe har fått ta del av den svenske ljudmästarens råd. Han har hjälpt Michael Jackson med ljudet till en video.

Annars var han mångsysslare hemma på Öland. Lärare, cykeluthyrare, bartender är bara något av det han sysslade med innan det bar av västerut.

Ett besök hos vänner i Los Angeles ledde till att han började arbeta med filmljud och han visade sig ha stor fallenhet för det.

Numera arbetar han med de största regissörerna, de största aktörerna och de största filmerna.

Filmer han jobbat med är bland annat ”American gangsters”, ”Gladiator”, ”Face/Off”, ”Ray”, ”Black Hawk Down”, ”Kingdom of heaven”, ”Hannibal” , ”Heat” samt alla tre filmerna om Jason Bourne.

Titeln han använder är ljuddesigner:

– Ibland känner jag mig som ljudproducent, ibland som ljudregissör. Det gäller att ha hand om både produktionen och den kreativa biten, har han sagt i en intervju med Ölandsbladet.

Till Öland återvänder han dock alltid. Hustrun Holly trivs så bra att hon vill flytta hit.

– Öland, det är totala motsatsen till Los Angeles. Det är där jag verkligen kopplar av, berättade han när han var sommarvärd i P1 i somras.

Födelsedagen firas med festligheter på en ö. Dock inte Öland, men väl Hawaii.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons