Annons
Debatt

Ledare: Vi är snart 27 000 ölänningar - men därför behöver vi bli ännu fler!

Öland närmar sig 27 000 invånare. Men vi behöver bli fler.
Publicerad 22 augusti 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Mörbylånga kommun ökar med 153 invånare medan Borgholm minskar med 31. Snart är vi 27 000 ölänningar. Ölandsbladet reder ut varför vi behöver bli ännu fler.
Mörbylånga kommun ökar med 153 invånare medan Borgholm minskar med 31. Snart är vi 27 000 ölänningar. Ölandsbladet reder ut varför vi behöver bli ännu fler.Foto: Peter Boström

Öland är Öland. Det finns de som förfasar sig över att det ”byggs överallt”.

Öns största bekymmer är emellertid att det byggs för lite och att befolkningen allt mer förflyttas mot Ölandsbron, medan det fortfarande glesnar på norra och södra Öland.

Annons

Mörbylånga kommun ökar i den senaste befolkningsstatistiken vid halvårsskiftet med 153 personer medan Borgholm minskar med 31 personer. Mörbylånga är faktiskt den kommun i länet som ökar mest procentuellt.

Men för att tala i klartext. Det är Färjestaden som ökar. Helt nya stadsdelar skriver varje kvartal upp siffrorna i Färjestaden med ett par hundra invånare.

I april 2018 sprängde Mörbylånga kommun 15 000-vallen. I intervjun med Ölandsbladet sa då kommundirektören Ann Willsund att siktet var inställt på 16 000 invånare 2025. Som utvecklingen sett ut bara de senaste två åren så lär 16 000 passeras långt innan dess.

”Jobb finns. Mörbylånga kommun till exempel skriker efter arbetskraft, hemtjänsten erbjuder hundraprocentiga löner för 75 procents jobb.”

Plussiffrorna ger ökad skattekraft, men för att skapa balans måste dock inflyttningen öka i våra öländska ytterområden, särskilt södra Öland. Under måndagen började 41 elever vid Alunskolan i Södra Möckleby. Det finns plats för fler, och det fattar alla att skolans framtid skulle säkerställas genom att ett par barnfamiljer flyttar in.

Jobb finns. Mörbylånga kommun till exempel skriker efter arbetskraft, hemtjänsten erbjuder hundraprocentiga löner för 85 procents jobb.

Det som saknas för inflyttning är vatten- och avlopp, tomter, lägenheter och kommunikationer.

I Mörbylånga kommun så är 4,7 procent av marken bebyggd enligt SCB och i Borgholm 6,9 procent. Motsvarande siffra i Kalmar kommun är 7,0 procent.

Vad Öland behöver är att sänka medelåldern. Det kan göras genom inflyttning men också genom att våra yngre ölänningar kan stanna kvar på ön. Medelåldern för hela riket är 41,6 år, medan det i Mörbylånga är 45,2 år och i Borgholm 51,4 år.

Det är viktig för den äldre generationen att förstå varför vi behöver bygga och utveckla Öland. Utan yngre blod så minskar möjligheterna att kunna bo kvar på ön när vi blir äldre, eftersom det inte finns några som kan ta hand om oss. Därför är de senaste årens befolkningsökning på ön så viktig!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons