Annons
Debatt

Ledare: Havsörnen över bron - tack vare dig!

Havsörnen som just nu hela Öland tycks ha sett över Ölandsbron finns där tack vare just dig!
Publicerad 25 mars 2024 • Uppdaterad 26 mars 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Den omskrivna havsörnen över Ölandsbron - ett bevis på att människan kan rädda vad den ställt till med, skriver Ölandsbladets chefredaktör.
Den omskrivna havsörnen över Ölandsbron - ett bevis på att människan kan rädda vad den ställt till med, skriver Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Stefan Nilsson

Det går nämligen att göra skillnad.

I Sverige är vi världsmästare på att lyfta fram problem. Och syftet är väl gott. Det handlar om att identifiera problem och att komma till rätta med dem.

Annons

Trist nog så tycks det ena problemet bara följa efter det andra. Ibland är det nödvändigt att stanna upp och reflektera.

Ölands mest berömda havsörn, den örn som de senaste månaderna alla trafikanter över Ölandsbron rapporterat om, är en stor anledning. Inte bara det att havsörnen med sina två och en halv meter i vingbredd, med en meter stor kropp, är en imponerande syn där den svävar omkring över Kalmarsund.

Bara att den finns är gott nog.

Människan lyckades så gott som utrota havsörnen under 1900-talet. Ett tag fanns det färre än 50 par totalt i hela landet. Enligt Magnus Hellström, verksamhetsledare vid Ottenby fågelstation, har vi förmodligen aldrig haft fler havsörnar i Sverige än idag, säkert över 1000 par.

Miljögifterna försvagade honornas förmåga att utsöndra kalcium. Äggens skal blev så tunna att de krossades under ruvningen. 1973 var statistiken nere på att blott sex ungar kläckta längs hela ostkusten, enligt Naturvårdsverket.

Människan höll på att utrota havsörnen, men människan såg också till att rädda arten. Naturvårdsprojekt som låg bakom att få bort bly och andra gifter, samt utplacering av mat (bland annat på Öland), ledde till att stammen började återhämta sig.

”En vinst för livet!”
Peter Boström

Att gifterna försvunnit har förstås positiv betydelse också för andra arter. Samtidigt ser vi det samlade engagemanget även kring exempelvis ängshöken mellan länsstyrelse, Birdlife och lantbrukarna.

Någonstans tycker jag att det behövs lyftas fram. Det går faktiskt att göra skillnad. Det du, din familj, ditt företag gör - det har betydelse.

När jag ser den vackra havsörnen sträcka ut över Ölandsbron och ett glittrande Kalmarsund så är det en mäktig syn. För mig är det en vinst för livet!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons