Annons

Ledare: En livsnödvändig dispens - men redan nu måste jobbas för en förlängning!

Utifrån gällande läge så är dispensen för ambulansen det bästa som kunde hända norra Öland. Men den borde kommit tidigare och redan efter sommaren rivs dispensen.
Publicerad 11 mars 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Livsviktigt med dispens för Löttorpsambulansen. ”Men redan nu måste det arbetas för förlängd dispens eller en regeländring för landsbygden”, manar Ölandsbladets chefredaktör.
Livsviktigt med dispens för Löttorpsambulansen. ”Men redan nu måste det arbetas för förlängd dispens eller en regeländring för landsbygden”, manar Ölandsbladets chefredaktör.Foto: Peter Boström

Dispenserna för ambulansstationerna i Löttorp och Ålem är självklara och livsnödvändiga. Tack för det, Arbetstidsnämnden, som godkänner dispensansökan från Region Kalmar!

De för landsbygden nya värdelösa tidsreglerna som införts är att alla medarbetare i kommuner och regioner ska ha minst elva timmars sammanhängande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Varje arbetspass ska följas av dygnsvila. I och med detta har Region Kalmar inte lyckats bemanna stationerna i Löttorp och Ålem.

Annons

I fredags meddelade Arbetstidsnämnden att Löttorp och Ålem får dispens från 1 februari (!) till och med 30 september. Om tidsramen finns det mycket att säga. Det har alltså redan gått en och en halv månad sedan det så oerhört viktiga beslutet skulle ha kunnat verkställts.

Knappt har årets skördefest klarats av så stängs dispensen igen och oddsen för att Regionen tills dess skulle ha lyckats bemanna Löttorpsstationen enligt de nya dygnsvila-reglerna är inget vidare.

”Ett upplägg som gynnade alla - arbetstagare, schemaläggare och inte minst patienter.”

Självklart är det så att den tidigare personalen som arbetat vid räddningsstationen i Löttorp sökt nya arbetsplatser. Det gamla sättet att arbeta möjliggjorde att du till exempel kunde bo med din familj i Kalmar, men gjorde dina arbetsdygn i Löttorp.

Ett upplägg som gynnade alla - arbetstagare, schemaläggare och inte minst patienter.

Dispensen som vi nu fått är bra, men den räddar inte situationen i stort. Bättre hade varit med en dispens med ”tills vidare-datum”. Det vill säga fram tills den dagen arbetsgivaren (Region Kalmar) kan säkerställa en dygnet runt-ambulansvård också på norra Öland.

Regionen har som förhoppning att kunna presentera ett nytt dispens-schema i april, med anledning av beskedet från Arbetstidsnämnden. Väl så, om det är möjligt.

Men att sedan Löttorp och andra landsbygdsstationer ska kunna ställa en dygnet runt-bemanning på benen i slutet av september utan dispens är inte rimligt. Redan nu dags för Regionen att jobba för en förlängd dispens och ställa krav för framtida beslut som inte dödar landsbygden.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons