Annons
Debatt

Ledare: ”De älskade sina djur men djuren blev deras död”

Årligen dör mellan tio och femton personer i Sverige som arbetar med djur eller någon form av lantbruk. Bakom varje siffra finns en berättelse om en människa som ofta älskar sina djur.
Publicerad 29 augusti 2022 • Uppdaterad 30 augusti 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Det rättsliga efterspelet till vargattacken i Kolmården 2012 då en guide dödades tog fyra år. Det finns alltså anledning tro att det också kommer ta lång tid att utreda söndagskvällens dödsolycka på Ölands djurpark.
Det rättsliga efterspelet till vargattacken i Kolmården 2012 då en guide dödades tog fyra år. Det finns alltså anledning tro att det också kommer ta lång tid att utreda söndagskvällens dödsolycka på Ölands djurpark.Foto: Maria Wiell

Vad som hände på Ölands djurpark vid 17-tiden i söndags kväll får utredningen visa. Ännu på måndagen sökte polisen att nå anhöriga i ett annat land med dödsbudet.

Att arbeta med djur är inte ofarligt. Eller, rättare sagt, det är det farligaste yrket vi har i landet - att jobba med djur- och lantbruk.

Här saknas innehåll

Annons

Nu är förstås en eland-antilop inte något som den ”vanlige” lantbrukaren möter i sitt dagliga arbete på Öland, även om djuret i södra Afrika används som tamboskap för mjölkproduktion.

Olycksrapporter beskriver vad som kan hända mellan djur och skötare. Någon har fått ett tungt djur över sig, en annan har klämts mellan djur och byggnad, en tredje har stångats...

”Djur är...djur. Det går aldrig att exakt förutse hur ett djur ska agera.”

Ensamarbete, stress och slarv är bidragande olycksorsaker. Men vad som också är tydligt i rapporterna är att djur är... djur. Det går aldrig att exakt förutse hur ett djur ska agera.

Det är av allra största vikt att söndagskvällens olycka på Ölands djurpark utreds grundligt. Vad kan göras för att liknande händelser inte ska kunna hända igen? En struts och en eland-antilop råkar i luven på varandra - finns det något som ens liknar en manual?

Antalet olyckor mellan skötare och djur har emellertid sjunkit de senaste tio åren ser vi i statistiken. En starkt bidragande orsak till det är utbildning, bland annat LRF:s kampanj Säkert Bondförnuft.

Olycksrisken går alltså att påverka, men helt kommer vi aldrig komma ifrån riskerna vid arbete med djur.

Ölands Djurpark, savannen
Ölands Djurpark, savannenFoto: Peter Boström

Skötare vid våra svenska djurparker är inte överrepresenterade i olycksstatistiken, trots att djuren i större utsträckning kan beskrivas som mer ”vilda” än de som finns på vanliga lantgårdar.

2012 dödades en guide som älskade djur i varghägnet på Kolmården. Kolmården arbetade med ett projekt kallat ”Närkontakt varg”, där människor skulle kunna närma sig de vilda djuren. Tecken fanns att projektet inte fungerade, vargarna hade gjort utfall mot besökare och skötare.

Det är ovanligt med fällande domar i samband med djurolyckor, men efter guidens död i Kolmården så dömdes en tidigare chef till villkorlig dom för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Djurparken dömdes att betala miljonskadestånd.

Utredningen kring Kolmården tog flera år och det ger en fingervisning om att söndagskvällens dödsolycka på Ölands djurpark kommer och måste få ta tid.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons