Annons
Debatt

Ledare: Centerns problem är inte vänster eller höger - bekymret är att partiet övergett landsbygden

Centerns och Annie Lööfs problem handlar inte om höger eller vänster. Det handlar om stad och landsbygd.
Publicerad 15 september 2022
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Annie Lööf kritiseras av Centerpolitiker från Öland. Fullt förståeligt. ”Någonstans kring Centerns kansli i Stockholm har partiets politik kört i diket - med elsparkcykel eller något sådant”, analyserar Ölandsbladet. ”Problemet är att partiet glömt sina rötter i landsbygden.”
Annie Lööf kritiseras av Centerpolitiker från Öland. Fullt förståeligt. ”Någonstans kring Centerns kansli i Stockholm har partiets politik kört i diket - med elsparkcykel eller något sådant”, analyserar Ölandsbladet. ”Problemet är att partiet glömt sina rötter i landsbygden.”Foto: Lars-Göran Rydqvist

Fälldin hade ett parti som i första hand hade sina väljare och kärnfrågor i landsbygden. Det var också CUF som stod för lördagsdanserna i bygdegårdarna och kaffet till höstfesten på Öland.

I riksdagsvalet 2022 fanns en lista med Annie Lööf som förstanamn. Det stod visserligen Centern på den där listan, men det var inte Fälldins Centerparti.

Annons

Jo, lokalt så för Centerns företrädare fram åsikter om bussar, Natura 2000 och samhällsservice.

”HBTQ, miljö och mångfaldsperspektiv är absolut viktiga frågor, det är något som alla partier 2022 borde ha på sin agenda. Men att det ska vara just Centerns huvudfrågor?”

På riksplanet? HBTQ, miljö och mångfaldsperspektiv är absolut viktiga frågor, det är något som alla partier 2022 borde ha på sin agenda.

Men att det ska vara just Centerns huvudfrågor?

Centern på riksplanet och Centern lokalt är två helt olika partier. I tv-debatterna så framstår Centern som Sverigedemokraternas huvudmotståndare, men det där som det snackas om på landsbygden nämns inte alls i riksdebatten.

En översikt av lokaltidningarna i landet ger vi handen att Centern på riksnivå totalt bommat frågor som är oerhört viktiga för landsbygden.

Oron för Natura 2000 och hur det stoppar utvecklingen i kustlandskapen är något som alla lokaltidningar skrivit mängder om.

Bergsstaten och att företag kan använda sig av uråldriga minerallagar, som borrandet av gas på Öland, upprör på landsbygden.

Och, givetvis, energi- och bränslekostnader. Utan tvekan överlevnadsfrågor för Öland och andra landsbygdsområden.

Centerns riksdagsman i Kalmar län, Anders Åkesson, ska försvaras. Han har försökt föra frågor vidare från vår region till Stockholm. Men någonstans kring Centerns kansli i Stockholm har partiets politik kört i diket - med elsparcykel eller något sådant.

När jag träffade Annie Lööf på Ekerum för några år sedan försökte jag att prata med henne om Gripen Gas och hur förbannade ölänningarna var på att ett multinationellt företag fått klartecken att börja borra gas på Öland.

Annons

Svaren jag då fick från Lööf var rena goddag yxskaft och visade inte på någon som helst förståelse för ölänningarnas demonstrationer och namninsamlingar. Vanligtvis brukar ändå en skicklig rikspolitiker kunna sända några välmenande ord till ort och ställe man besöker.

Full förståelse för det från öländskt håll nu kommer kritik och krav om att Centern riks måste lyssna på Centern lokalt, där partiet har sina rötter.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons