Annons
Debatt

Ledare: 50 år sedan Abba och Skifs började sätta Borgholm på musikkartan

I dagarna är det 50 år sedan det svenska musikundret föddes. Abba vann schlagerfinalen i Brighton och Björn Skifs gick med Blåblus upp som etta i USA med ”Hooked on a feeling”.
Publicerad 9 april 2024
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
En liten förhandsartikel i Ölandsbladet om Abba i Borgholms slottsruin. Både Abba och Björn Skifs är del i etableringen av ruinen som en av Sveriges populäraste konstertarenor.
En liten förhandsartikel i Ölandsbladet om Abba i Borgholms slottsruin. Både Abba och Björn Skifs är del i etableringen av ruinen som en av Sveriges populäraste konstertarenor.Foto: Peter Boström

Man behöver inte skarva mycket för att också kalla detta för en milstolpe i den öländska historien.

Den 6 april 1974 vann ABBA europeiska schlagerfinalen med Waterloo och Björn Skifs med Blåblus gick upp på på Billboardlistans förstaplats i USA. Två musikaliska giganter som var för sig har betytt enormt mycket för Borgholms attraktionskraft inom besöksnäringen.

Annons

Visserligen var Ölandsbladets recensent Per-Henrik Cellton inte överdrivet entusiastisk över Abbas konsert i Borgholms slottsruin 7 juli 1975, detta trots ”publikrekord alla kategorier”:

”Abba är populära. Vi tänker närmast på sångruppen”, skrev Cellton och siade om att gruppen skulle splittras, varför Borgholmskonserten kunde bli Abbas sista.

Abba, Borgholms slottsruin, Borgholms slott, konsert 1975.
Abba, Borgholms slottsruin, Borgholms slott, konsert 1975.Foto: Peter Boström

Musikarrangören och managern Thomas Nordlund arbetade med Benny Anderssons debutgrupp, Hep Stars. Han kom att fortsätta arrangera stora konserter i Slottsruinen under 30 år och bodde till och med under den senare delen av livet i Räpplinge. Nordlund gick bort alldeles för tidigt, 2005, bara 60 år gammal.

Björn Skifs befäste Slottsruinens plats som en av de riktigt stora konsertarenorna i landet med Badrock. Under 1980-talet samlade han sina vänner och den svenska rockeliten till återkommande spelningar i Borgholm.

Björn Skifs etta på bilboardlistan 6 april 1974 och sedan lok för Badrock i Borgholm under många år.
Björn Skifs etta på bilboardlistan 6 april 1974 och sedan lok för Badrock i Borgholm under många år.Foto: Kenth Jönsson

Det blev ett helt nytt koncept där artisterna kunde stanna flera dagar på ett och samma ställe, med detta följde en möjlighet att få med sig familjen under några sommardagar. Nytta förenades med nöje på så sätt.

I dagarna nämns 6 april som den viktigaste dagen i svensk musikhistoria. Alldeles tveklöst är det den dagen som kommit att betyda mest för den öländska konserthistorien.

”Så grattis på ”födelsedagen”, Abba! Grattis, Björn Skifs! Och grattis, Öland!”

För det hänger ihop - Hepstars, Abba, Thomas Nordlund, konserter...

Och utan ”Ooga-chaka, ooga-ooga”, ingen Björn Skifs, Badrock med den andre storarrangören i Borgholm - Agne Olsson...

I folks medvetande har konserterna i Borgholms slottsruin manifesterat ön i Östersjön som en magisk plats för musikälskare.

Så grattis på ”födelsedagen”, Abba! Grattis, Björn Skifs! Och grattis, Öland!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons