Annons
Debatt

Peter Boström: Krönika: ”Det kunde varit en ölänning som vann hela Mellofesten!”

Den här lördagskvällen är Gårdby representerade i Melodifestivalen igen. I deltävling två för 21 år sedan var jag själv på plats.
Peter BoströmSkicka e-post
Publicerad 18 februari 2023 • Uppdaterad 21 februari 2023
Peter Boström
Detta är en personligt skriven text i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När Gårdbysöner hamnar i Mello-sammanhang så är det inte alltid en succé. Veckans krönikör berättar om hur han nästan fick uppdraget att skriva vinnarlåten till den europeiska schlagerfinalen!
När Gårdbysöner hamnar i Mello-sammanhang så är det inte alltid en succé. Veckans krönikör berättar om hur han nästan fick uppdraget att skriva vinnarlåten till den europeiska schlagerfinalen!

Simon Bondesson från Skogsby och med en pappa från Gårdby, sitter den här kvällen bakom trummorna i Casanovas, medan jag själv för 21 år sedan sprang omkring utanför greenroom och försökte få Rednexsångerskan Annika Ljungberg att säga något om hennes ”öländska bidrag”.

Förhoppningsvis går det bättre för Gårdbyson två än det gick för Gårdbyson ett. För Gårdbyson ett lyckades nämligen inte alls. Det blev en tämligen misslyckad resa till Himmelstadlundshallen i Norrköping för Ölandsbladets utsände.

Annons

Annika Ljungberg var inte alls på humör, hon som skulle sjunga det öländska bidraget. Patrik Magnusson från Degerhamn och Johan Ramström från Kalmar stod som låtskrivare för ”Sail away”. Patrik kände jag sedan gammalt, både genom fotbollsmöten på Alunvallen och genom att ha haft pappa Uno som lärare.

Nu fick Patrik och Johan bära ett tungt lass på repetitioner och i möten med pressen. Sångerskan höll sig mest på hotellrummet, med hänvisning till någon klassisk Melloförkylning eller liknande.

””Är inte du låtskrivaren Peter Boström?”, undrade agenten i hotellets lobby, när han såg min flackande blick.”

I deltävling två 2002 så var Afro-Dite med ”Never let it go” förhandsfavoriter. Kring dem var det trångt med reportrar. När en viss skivbolagsdirektör från Skara plöjde genom horden av reportrar så bar det sig inte bättre än att Ölandsbladets utsände knuffades åt sidan och ramlade rakt in i Ann-Louise Hansson.

”Oj, förlåt”, sa jag, fast jag egentligen var tämligen oskyldig.

”Inte ditt fel”, sa Ann-Louise med en menande blick mot en skivbolagsrygg.

Mest spännande från hela Mello-cirkusen för min del var emellertid en agentförfrågan jag fick om att skriva en låt för hans nya spännande artist. Jag fattade absolut ingenting.

Visserligen hade jag redan då på skoj snackat lite med Lasse Trofast om att göra några låtar ihop. Jag skulle ”ljuga ihop någon text” och sedan skulle den öländske dansbandskungen ”sätta lite plink till”.

Men att ryktet nått ända in i svenska Melodifestival-eliten?

”Är inte du låtskrivaren Peter Boström?”, undrade agenten i hotellets lobby, när han såg min flackande blick.

”Alltså...visst, kan jag väl få till något ackord på gitarren, men...låtskrivare, är nog kanske att ta i”, sa jag, osäker på om det här ändå var min biljett in i världsberömmelsen.

Annons

Någon kontrollfråga senare så hade agenten begripit att jag nog inte var rätt låtskrivare för hans artist.

Först ett par år senare förstod jag hur det hängde ihop, när jag på tv såg Loreen vinna hela den europeiska schlagerfinalen med ”Euphoria”. Eller framför allt när hennes låtskrivare kallades upp på scénen. Han med det fina namnet...”Peter Boström”.

** ** Om Ölandsbron varit ett djur, så är risken överhängande att veterinären gett den en spruta för länge sen...

** The real Walander: ”Läser att man slutat tillverka fågelholkar på Capella, jag tror dock att man kan sälja många holkar till nya smittskyddsmyndigheten för fåglar - Holkhälsomyndigheten!”

** Hur tror ni republikanerna ser på att kungen kör elbil i Kungsrallyt? Hoppas de att han ska få sladd eller inte få sladd?

** Idensjö bekänner: ”Lotterier har aldrig varit min grej. Har bara vunnit en gång och det var i lumpen när vi drog lott om vem som skulle skura skithuset!”

** Det är tydligen nytt att polishundar sniffar på öländska skolor. Men...det har väl eleverna gjort länge?

** Drömmusiker vid nya scénen i Mejeriviken? Måste väl vara några filharmoniker...

Annons
Annons
Annons
Annons