Annons
Innehåll från ICA Supermarket Borgholm

Makalös utveckling för ICA i Borgholm: “Det går inte att driva en verksamhet utan hjärta”

Det är en ynnest att vara ICA-handlare på Öland. Richard Teern, handlaren med det stora idrottshjärtat, vet vad han pratar om. Sedan han tog över ICA Supermarket Borgholm har omsättningen skjutit i höjden och butiken är numera stolt huvudsponsor till många olika föreningar, såväl små som stora.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Att intervjua Richard Teern är nästan en utomjordisk upplevelse. Han pratar med stor iver och entusiasm. Det kommer mycket på en gång – ord som passion, glädje och kärlek. Till Öland och till idrotten.

Men en sak återkommer han till, gång på gång. Det är hjärtat! Har man bara hjärtat med sig då kan man försätta berg. Oavsett om man driver en butik eller en idrottsförening.

– Det går inte att driva en verksamhet utan hjärta. Man kan leva utan hjärna men inte utan hjärta. Det är något som jag har lärt mig den hårda vägen, säger han.

– Det är inte så stor skillnad att driva en förening eller ett företag. Det är samma sak i princip. Det gäller att hitta rätt balans mellan affärsmässigheten och passionen.

ICA Supermarket i Borgholm har nämligen haft en helt makalös utvecklingskurva sedan Richard Teern tog över butiken 1997, då var bruttoomsättningen 25 miljoner kronor.

– Idag ligger vi på 200 miljoner. Vi är topp tjugo i hela Sverige och är den största supermarketbutiken i Småland, Blekinge och Östergötland. Egentligen är vi för små till ytan för att vara så här stora, säger han.

Men att ligga på topp kommer inte av sig självt. Det kräver tydliga mål. Veta vart man ska och hur man når dit. Målet är inte alltid det viktiga utan det är ofta resan som gör mödan värt.

Som butiksägare gäller det att ha en öppen attityd och vara ödmjuk inför kundernas önskemål.

”Om inte kunderna är nöjda då går de någon annanstans och handlar”

– Att ständigt fråga oss själva: Vem är vi till för? Vad mer kan vi göra för kunderna? För om inte kunderna är nöjda då går de någon annanstans och handlar, säger Richard Teern.

Är man bara tillräckligt passionerad och ödmjuk, då når man toppresultat. Göra mer och bättre, oavsett säsong. För till viss del kan man säga att högsäsongen och sommargästerna funkar som en slags doping för ICA Supermarket i Borgholm.

– Somrarna är helt fantastiska. De står för 40 procent av vår omsättning och då är vi 100 medarbetare istället för 40, säger Richard Teern.

Rickard Teern brinner både för sin ICA-butik och idrottslagen på Öland.
Rickard Teern brinner både för sin ICA-butik och idrottslagen på Öland.

Kontrasterna mellan sommar och lågsäsong är en del av charmen med Öland. På hösten infinner sig lugnet. Då har personalen tid att odla relationer med de bofasta, stanna till och prata med folk i butiken.

– Idag sker det mesta av butikens tillväxt under icke säsong och jag tror faktiskt inte att vi kan växa mer under högsäsongen, säger Richard och konstaterar:

– Utan personalen hade denna resa inte varit möjlig. Jag är omgiven av människor som gör rätt saker på rätt sätt. Många av butikens medarbetare har varit här många, många år. Tre av dem är kvar sedan jag började.

Sönerna Felix och Max Teern ingår i butiksledningen sedan flera år tillbaka och är i allra högsta grad delaktiga i butikens positiva utveckling.

Några revolutionerande förändringar har dock butiken inte genomgått genom åren. Utan framgången bygger på små ting som gör stor skillnad. Nya kylar, bredare sortiment och kortare kassaköer. Nyligen började butiken med självscanning till många kunders stora glädje.

– Det var mina söners idé. Jag var inte så pigg på det, men de hade rätt, så klart. Mitt mål är att delegera så mycket som möjligt och så småningom avveckla mig själv. Då får jag ännu mer tid till att engagera mig i idrotten.

ICA SUPERMARKET BORGHOLM

Vem: Richard Teern, 58 år

Gör: Driver ICA Supermarket Borgholm. Satt tidigare i Kalmar FF:s styrelse. Gjort sig känd som sponsor inom idrott.

Sponsrar: Föreningar inom fotboll, speedway och bandy. Sitter i tre idrottsstyrelser – FBC Kalmarsund, Kalmar HC och IFK Borgholm.

Denna text är en annons producerad av Gota Media Brand Studio och inte av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se