Annons
Nyheter

Bönbön

Nyheter • Publicerad 29 juli 2008

Idag var den bönmöte i skördefestvillans trädgård. Den öländska bruna bönan kan vara på väg att äntra den internationella arenan! Bland annat är den internationella Slow Foodorganisationen intresserad. Idag hade Öland därifrån besök av Linda Kay från Italien. EkoÖland/Miljöresurs Linné med Gösta Skoglund i spetsen hade gjort ett program för hennes visit. Linda Kay fick träffa både bönodlare, en restaurang som presenterade läckra rätter på vår bruna böna, forskaren Fredrik Fogelberg och Kalmar Ölands Trädgårdsprodukter. Linda Kay var även intresserad av vår historia kring bruna bönan. Och där halkade en annan böna in; jag blev värd för hennes besök i skördefestvillans trädgård. Det är ju fantastiskt att bruna bönan kan röna internationellt intresse mot bakgrund av bönodlingens historia på Öland. Bruna bönan kom till Sverige på 1600-talet. Men jag koncentrerade mig på att berätta om Sigfrid Johanssons odlargärning när det gäller hans otroligt framsynta arbete kring odlingen. Kombinationen av internationellt intresse och Sigfrids jordnära arbete sätter ju bruna bönan på ett alldeles speciellt högsäte. Och den mest odlade sorten av brun böna bär namnet Karin, vilket ju var namnet på Sigfrids hustru.Linda Kay fick ta del av Sigfrids anteckningar, diagram och dagbok som jag fått låna av Sigfrids dotter Birgit som driver vandrarhemmet i Skogsby som Karin drev. För att för fler och mer berätta om bönodlingens historia på Öland har jag en bön; en redi bönbön! Hör av er till mig om ni har bilder från bönlanden från förr. Folk som rycker bönor, stränglägger och sätter på krakstör och varför inte tillverkning av krakstör, tröskning på stationär tröska..... Jag tar av mig kepan och bugar för alla generationer bönodlare och för Sigfrid Johansson!Bifogar en finfin bild av Sigfrid, klicka på bilden för att se den större. Anne Wilks

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons