VM-drömmen ska lyfta FBC

INNEBANDY, ALLSVENSKAN Artikeln publicerades
Tjeckiske nyförvärvet Jan BInder är en storväxt målis: 1,94 meter lång. – Jag är stor och täcker mycket yta. Sen är jag inte den snabbaste målvakten, men jag försöker kompensera det med bra positionering. Och jag har bra reflexer, beskriver han sig själv som målvakt.
Foto:Mikael Almasi
Tjeckiske nyförvärvet Jan BInder är en storväxt målis: 1,94 meter lång. – Jag är stor och täcker mycket yta. Sen är jag inte den snabbaste målvakten, men jag försöker kompensera det med bra positionering. Och jag har bra reflexer, beskriver han sig själv som målvakt.

I tjeckiske Jan Binder får FBC Kalmarsund inte bara internationell glans.

De får också en målvakt med en extra stark drivkraft.

– Att ta en plats i VM på hemmaplan nästa år är ett stort mål, säger det 27-årige nyförvärvet.

Det råder inget tvivel om att Jan Binder går in för innebandyn. Han lämnade tryggheten i hemlandet för ett nytt land och ett nytt språk, utan att kunna leva ekonomiskt på sporten. Första anhalten blev Schweiz.

– Jag flyttade dit för att bli en bättre spelare. Det var bättre förutsättningar där, säger målvakten på engelska – språket han föredrar att kommunicera på.

– Sen kände jag att jag behövde ta ännu ett steg upp, och det var Sverige. Jag trivs bra här. I Kalmarsund – och Sverige över huvudtaget – är folk vänligare i innebandyn än i Schweiz.

Via en säsong i allsvenskan med KAIS Mora och i division 1 med Linköping FBC har han hittat till Kalmarsund.

– Jag visste att Kim Nilsson spelade här, inte mycket mer. Men jag fick direkt intrycket att det här är ett lag som kan växa och bli bättre och bättre.

Letten Toms Bitmanis gjorde förvisso en handfull matcher i fjol, men var inte riktigt ordinarie. Tjecken Jan Binder blir FBC-herrarnas andra internationella spelare i historien.

– Jag var tredjemålvakt i Linköpings SSL-lag och skulle stå division 1-laget. Jag kanske hade fått fem-tio matcher som reserv i SSL i år. Sen fick jag höra att det fanns intresse från Kalmarsund. Så jag kom hit och gjorde en träning. Det räckte, sen var det enkelt: jag ville hit. Det kändes som jag skulle få mer speltid.

Så blir det garanterat. Fjolårets förstamålvakt Rasmus Abrahamsen lämnade oväntat. Binder ser ut att få goda chanser att spela sig mot en dröm – hemma-VM i Tjeckien i december 2018.

– Det är ett stort mål och jag har en plan för att nå dit. Jag skulle kunna spela i ett bra lag i Tjeckien, men här får jag spela på en bättre nivå. Nu är det fullt fokus på Kalmarsund och att göra en bra säsong här, sen kan jag börja tänka på VM nästa säsong. Så får jag se om jag blir uttagen till Euro Floorball Tour nu i november.

Vad tror du om dina chanser att spela VM?

– Jag har varit på de två senaste landslagslägren, men inte tagits ut i laget. Nu har vi ny förbundskapten (Petri Kettunen), så alla har samma förutsättningar. Jag tror det är en fördel att jag spelar utanför Tjeckien, i en av världens bästa ligor. Som allsvenskan ändå är. Chansen finns, men jag måste förstås spela bra.

Hur stor är innebandyn i Tjeckien?

– Fotboll och hockey är störst i media och publikmässigt, basket och handboll också. Men innebandyn är stor sett till antalet utövare. Med ett bra resultat i VM på hemmaplan kan vi påverka historien för tjeckisk innebandy. Då kan vi få mer publik och mer spelare, sporten kommer bli större och vi bli ännu bättre.

Hur går det med kommunikationen på planen?

– Jag försöker med svenska. Vänster, höger, framåt och såna ord funkar ju. Ska jag prata i längre meningar så blir det engelska. Men jag har kontrakt i två år med Kalmarsund så jag kan redan nu börja fokusera på att lära mig mer svenska.

I morgon, fredag, inleder FBC säsongen borta mot Visby. Och Jan Binder inleder resan mot VM.