Janne Strindhag om Teerns sponsring: "Det var det finaste jag hört sedan jag konfirmerades"

Sporten Artikeln publicerades
Foto:Arkiv

För er som mot förmodan inte vet är Rickard Teern entreprenör och känd som ICA-handlaren i Borgholm. Han är styrelseledamot i Kalmar FF och även en av lagets största sponsorer. Så långt inga konstigheter. Tills häromdagen då det stod det klart att Thern även gått in som sponsor åt anrika Öster IF.

Då började det pyra på sociala medier, verkar som att det är mycket som pyr där…. Några FF-supportrar ojade sig över att en styrelseledamot och sponsor till deras lag, hade mage att gå in och stötta det som man kallar värsta ärkerivalen. Det krävdes en ursäkt och att Teern omedelbart backade ur sin sponsring till Öster IF. Det dröjde inte länge innan Rickard blev uppringd av 24 Kalmar som önskade en förklaring till den uppkomna situationen. I just den stunden har han precis live bevittnat Vetlanda bandys ungdomslag i sin SM final, ännu en klubb han sponsrar.

Någonstans mitt i Rickards förklaring kommer jag att tänka på en sekvens i Karl-Bertil Jonssons julafton. Den när den upprörda fadern tvingar Karl-Bertil att på juldagen åka runt till de som han tagit paket ifrån och be om ursäkt. I sin position som postanställd hade han lagt undan paket adresserade till några rika för att skänka dem till några fattiga. Det är när han till en av de ”bestulna” förklarar att han velat sprida lite glädje på samhällets bottenskikt som denne utbrister: ”Det var tamejtusan det finaste jag hört sedan jag konfirmerades”. Det var precis så jag kände när jag hörde Rickards vackra och självklara förklaring, att det tamejtusan var det finaste jag hört sedan jag konfirmerades.

Teern förklarar i intervjun att han helt enkelt har ett riktigt stort idrottshjärta, han älskar att se idrott, främst live, oavsett nivå. Han älskar pulsen, engagemanget, energin och glädjen i idrotten. Som entreprenör väljer han från smått i närområdet till stort på nationell nivå agera sponsor åt en rad olika lag och föreningar. Kalmar FF, Vetlanda Bandy, Hammarby Bandy och nu då Öster IF, är några av dessa. Många Österanhängare i smålandsskogarna har sommarhus i Borgholm. Rickard säger: ”Tänk vad härligt när de kommer in i butiken i sommar och snackar lite fotboll en stund”.

Han ställer sig också lite frågande till vad ärkerival är, och säger att är det någonting vi behöver i idrotten och utanför den så är det mindre hat och mer kärlek. Rickard talar så självklart om vad det helt enkelt ska handla om, vad idrotten ska stå för. Engagemang, nerv, rent spel, förbrödring, försystring och ren kärlek.

Några saker finns att betänka för de FF-supportrar och andra som förfasas. Idrottsrörelsens är något av samhällets fundament, idrotten fyller en mycket väsentlig roll för oerhört många, inte minst dagens unga. Att bedriva en idrottsförening är kostsamt och långt ifrån en plusaffär. Detta fundament vilar på fantastiska ideella krafter, den vilar också på sponsring. Utan detta skulle det inte vara möjligt. Att då ha mage att oja sig över att en av lagets för föreningen hårt jobbande styrelsemedlem med gedigen kompetens, tillika betydande sponsor går in och stöder ett lag som inte ens ligger i samma serie, blir för mig märkligt. Det är aldrig bra att såga på den gren man sitter på….

Den klagande skaran älskar ju derbymatcher. Tänk om Rickards insats bidrar till att Öster kommer tillbaka till allsvenskan, då blir det derbyfest. Det är väl en bättre väg än att Richard kanske drar sig ur i Kalmar och FF ramlar ur allsvenskan, då blir det ju också i och för sig derbyfest, men inte i allsvenskan. Det vore väl en dum väg.

Satt i perspektiv är det ju allt som oftast ytterst få som behövs för att skapa lite storm i ett vattenglas. Tror även att de flesta av dessa få sansat sig och ser dumheten i sitt resonemang. Idrott engagerar och det är bra. Men precis som Rickard säger tillhör idrotten det goda och ska genomsyras av kärlek och åter kärlek. Richard, på riktigt värmde dina fina ord om din syn på idrott mitt och mångas idrottshjärtan. Det var som sagt, tamejtusan det finaste jag hört sedan jag konfirmerades. Tack….