Bristol–pengarna på kontot för Gustav Engvall

Fotboll Artikeln publicerades
Gustav Engvall ger klirr i kassan hos FGoIF.
Foto:David Davies
Gustav Engvall ger klirr i kassan hos FGoIF.

Nu bekräftar Färjestaden att pengarna är i hamn från Gustav Engvall–affären till Bristol city.

– Jag får inte säga hur mycket men det är inte miljonbelopp det handlar om, säger Lucas Nilsson.

Det var ett och halvt år sedan affären där IFK Göteborg sålde Gustav Engvall till Bristol City. En omdiskuterad övergång där ölänningen och IFK Göteborg hamnade i en ekonomisk tvist där han stämde klubben på en halv miljon kronor. Men för moderklubben Färjestaden har pengarna trillat in som de ska.

– Man vet aldrig hur storklubbarna sköter sig med ekonomiska övergångar men Bristol har gjort rätt för sig och levererat pengarna vi skulle ha. Vi jobbade på det ett tag och hade en dialog som gav utdelning, berättar Lucas Nilsson, nybliven ordförande.

Hur mycket pengar blev det för er del?

– Det står i avtalet att jag inte får berätta vilken summa det är. Jag kan bara säga att det var ett bra tillskott men inte något miljonbelopp, inte så mycket att vi kan bygga nytt klubbhus eller så.

Klubben får solidaritetsersättning vid försäljningen till Britstol city. Den ligger på fem procent – till de klubbar som fostrat spelaren från 12-23 år. Eftersom Engvall var i FGoIF från 12–16 års ålder kommer klubben enligt den fördelningstabell som finns få 1,5 procent. Räknat på 25 miljoner, som är den siffra som nämnts flitigast, innebär det 375 000 kronor. Även 15 miljoner har nämnts – det ger 225 000 kronor. Senare skrev Göteborgsposten att övergångssumman var 28,9 miljoner, räknat på det blir det 433 500 kronor till Färjestadens Goif.

– Det är ju i vilket fall den största summan Färjestaden fått för en spelare, det är ju väldigt sällan något sådan här händer. Han lämnade ju oss rätt tidigt, precis som för många moderklubbar i det här läget regnar det inte in pengar så som många kanske tror.

Vad använder ni pengarna till?

– Det går in i den vanliga verksamheten där det finns många luckor att täcka.

Hur fungera det framöver om Gustav Engvall blir såld eller lånas ut? Jo, då tickar nya pengar in till Färjestadens Goif. Om en spelare, oavsett ålder, byter klubb eller lånas ut under avtalstid ska fem procent av den totala övergångssumman fördelas som en solidaritetsersättning.