Annons

Öländska skosnörena ratas av landslaget i fotbolls–VM

Öländska politikern i Europaparlamentet Anna Hedh skickade regnbågsfärgade skosnören till svenska fotbollslandslaget. För att uppmärksamma att människor i Ryssland diskrimineras bara för att de älskar fel personer.
– Men vi måste också få ha fokus på det vi är här för att göra i VM, säger Håkan Sjöstrand på SVFF.
Fotboll • Publicerad 15 juni 2018
Anna Hedh.
Anna Hedh.

Anna Hedh är med i Europaparlamentets informella grupp för HBTQ-frågor som postade skosnören till alla europieska spelarei fotbolls–VM, öländskan poserade med ett brev riktat till svenska fotbollslandslaget i Ryssland.

– Vi vill påminna om situationen för HBTQ-personer i Ryssland. De diskrimineras och förföljs bara för att de älskar fel person. Det är oacceptabelt, säger Anna Hedh, socialdemokratisk ledamot som är medlem i gruppen.

Annons

Reaktionen bland spelare? Delad.

– Jag har inget emot att spela i dem. Men det är något som förbundet får bestämma, säger Andreas Granqvist på en presskonferens.

– Jag kommer inte att ta ställning politiskt på det sättet, säger Victor Claesson till Aftonbladet.

Och tidningen skriver nu att det inte blir några regnbågsfärgade skosnören. Svenska fotbollsförbundet säger tack – men nej tack.

– Vi är medvetna om att HBTQ-grupper är en speciellt utsatt grupp i det ryska samhället och det är helt oacceptabelt. Det är mot de mänskliga rättigheterna och det vi kallar medmänsklighet. Den markeringen står vi, alla spelare, alla ledare och personalen kring svenska landslaget bakom, säger Håkan Sjöstrand.

– Men vi måste också få ha fokus på det vi är här för att göra i VM, den sportsliga prestationen – framförallt så här nära premiärmatchen och framförallt när vi spelar. Då kan vi inte koppla på massa nya initiativ och därför kommer vi inte nu att byta ut våra skosnören mot de regnbågsfärgade.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons