Sport

Nytt bottennapp av FBC: ”Helt katastrof”

Innebandy, SSL herr Artikeln publicerades
Kevin Björkström och resten av FBC Kalmarsund har en tung vecka bakom sig.
Foto: Magnus Jansson
Kevin Björkström och resten av FBC Kalmarsund har en tung vecka bakom sig.

Ny bortaresa, ny sömnig insats och ny storförlust. FBC-svackan är djup nu.

– Glöden har slocknat litegrann, säger Kevin Björkström.

IK Sirius IBK - FBC Kalmarsund 10-3 (4-0, 4-1, 2-2)

Målen: 8-1 Oskar Andersson (Simon Nilsson), 10-2 Filip Stjernberg (Alexander Berglund), 10-3 Tim Nyander (Kevin Björkström)

Skotten: 27-18 (10-6, 11-6, 6-6)

Publik: 389

Kvarnligan:

3) Oskar Andersson

Ingen spelarinsats berättigar tre kvarnar, men Andersson var en av dem som försökte bäst. Målskytt.

2) Kevin Björkström

Som sagt, konkurrensen är obefintlig. Likt Andersson var Björkström en av de spelare som syntes mest.

1) Johan Wittberg

Vem ska få den? Ruskigt svårt att välja ut någon. Kaptenen höll modet uppe trots motgångarna.

FBC Kalmarsund prövas rejält nu. 14-3-förlusten borta mot Falun var säsongens första riktiga bottennapp. Borta mot ett förhållandevis effektivt Sirius kom det andra.

Sett till motstånd och tabellposition så var söndagens 10-3-förlust om möjligt ännu tyngre. Det här var en sexpoängsmatch som förlorades.

– Jag tror vi tycker att vi är bättre än vad vi är. Vi fick en bra start, tog mycket poäng och alla tror att det ska lösa sig automatiskt nu. Det går inte att åka upp till Uppsala och tro att vi är dubbelt så bra som dem. Vi blir utspelade. Jag tror det har med skallarna att göra, säger en frustrerad Kevin Björkström.

Gästerna hamnade återigen snett från start och tvingades jobba i en brant uppförsbacke direkt. Först två baklängesmål på 14 sekunder efter sju minuters spel. När hemmalagets Joakim Olsson sedan fick springa rakt igenom FBC-försvaret och raka in sin egen retur betydde det 3-0 på tavlan.

Då hade det inte ens gått tolv minuter av matchen och Kalmarsund tog timeout.

– Helt katastrof. Jag vet knappt vad vi sa då. Att vi skulle vakna, typ.

Jan Binder fick chansen från start mellan stolparna, men Adam Kallenberg gjorde ett målvaktsbyte i den första periodpausen och Kalle Bending-Sörling stod resten av matchen. Det var heller inte den enda ändringen. Efter en sällan skådad rockad kom FBC ut i nya formationer i den andra perioden.

Kevin Björkström flyttades upp som forward i förstafemman och fick Oskar Andersson och Johan Wittberg bredvid sig. Backpar i samma kedja var Simon Nilsson och Gustav Bäckstedt, samtidigt som bland annat Marcus Johansson bänkades ett tag.

– Adam var ganska lugn och harmonisk, men bestämd. Han ville ändra och kasta om lite för att försöka få någon effekt, kunna få energi. Men så blev det inte tyvärr, även om det kanske var snäppet bättre ändå.

Ledarstaben fortsatte sedan att mixa och ändra under resterande del av drabbningen. Men ingenting hjälpte den här söndagseftermiddagen.

8-1 efter två perioder blev till 10-3 efter en oavgjord, avslagen sistaperiod. Oskar Andersson och Filip Stjernberg stod för två av reduceringarna, duon noterades därmed för sina första mål i SSL.

Sett utifrån så verkar laget oinspirerat och energilöst. Hur upplever du det?

– Jo, men lite så. Den här glöden – att verkligen vilja vinna, täcka skott och ta en extra meter – den har slocknat litegrann. Det är nu vi behöver den som mest för att kunna vända det här.

Kalmarsund har halkat ner på elfte plats i tabellen och passerades bland annat av Sirius. Nu väntar två avslutande hemmamatcher innan SSL tar VM-uppehåll. Först ut är nästjumbon Lindås på onsdag. En seger där är monumentalt viktig för att fortsätta ha luft ner till nedflyttningsplatserna.

– Det skulle såklart vara en jätteskillnad med en trea, vi har alla möjligheter. Det är bara att gräva ner sig i kväll och sen ställa om siktet, säger Kevin Björkström.

Det känns som att VM-uppehållet är efterlängtat?

– Ja. Det ger oss en möjlighet att samla energi och komma ihop som grupp.

Kevin Haglund skadade knät mot Pixbo och spelade inte mot Falun. Forwarden missade även söndagens match i Uppsala.