Sport

Konstgräsplan åtgärdad: ”Omedelbar effekt”

Sport Artikeln publicerades
Tolv ton begagnat granulat är inhandlat.
Foto: Mark Hanlon
Tolv ton begagnat granulat är inhandlat.

Konstgräsplanen i Borgholm lever ett tag till. De nödvändiga insatserna är nu gjorda inför vintern.

– Känns positivt. Det gick att få gräset att stå till 75 procent, säger Patrick Moberg.

Fotboll

ÖB–sporten skrev i början på oktober om den akuta situationen för konstgräset, med stenhård plan och stor skaderisk. Kommunen har nu sett till så att återgärder för 108 000 genomförts på Borgholms IP under två dagar av Unisport.

– De har har lyft upp granulatet, tvättat och tagit bort en massa skräp. Det var rejält med skit, flera sopsäckar med allt från hårstrån till glasbitar. Det är första gången det görs på sex år, tänk om man inte skulle damma en matta på så lång tid…, berättar Patrick Moberg som genom Persnäs AIF haft i uppdrag att få ordning på Konstgräset.

– Det gick att få gräset att stå till 75 procent. De körde här med sina speciella maskiner och lade på granulat så mycket det gick.

I priset ingick 12 ton med begagnat granulat.

– Min känsla när jag testade var att det gav omedelbar effekt och kändes väldigt mjukt och bra. Men vi vet först om några veckor när det lagt sig hur bra det blivit, då görs en slutbesiktning.

Moberg beskrev det innan åtgärderna att ”Det är sista chansen, annars kommer mattan inte att överleva. Den är död i slutet på den här vintern.”

– Nu känns det positivt men det gäller det att manualerna för skötseln följs så att det blir bra framöver.

Det handlar då bland annat om att harva planen fyra–tolv gånger per år och köra en djuprengöring en gång per år.

– När åtgärderna gjordes nu visade det sig att harvningen gjorts helt fel, det behövs utbildning för att det här ska bli bra utan att det tar längre tid, säger Moberg.

– Sedan måste det köpas in en maskin som plockar upp, rengör och lägger tillbaka granulat. Samt nya hårdare borstar.