Annons

Jungerstam till Kür-final

Sent i måndags eftermiddag kom det glädjande beskedet från Dressyrringen; Maria Jungerstam och Zvea af Källstorp, Ostkustens Dressyrryttare, är klara för final i Int I Kür cup.
En månad har ekipaget på sig att slipa på detaljer och höja kvalitén, innan det är dags att möta den tuffa konkurrensen från svenska proffsryttare i Linköping.
– Sätter vi allt kan det bli lite bra procent, säger Jungerstam.
Ridsport • Publicerad 17 september 2019
Maria Jungerstam och Zvea af Källstorp är klara för final i Linköping.
Maria Jungerstam och Zvea af Källstorp är klara för final i Linköping.Foto: Privat

Kür-cupen rids i klass Intermedière. Ryttarna komponerar själva ett program som rids till musik. Maria har valt en kombination av poplåten ”This girl is on fire” och lite klassiska partier av den norske kompositören Thomas J Bergersen.

– Temat utgår från min häst Zvea. Hon kan verkligen vara ”on fire” och så gäller det att kunna hålla ihop henne och få henne att följa mina hjälper. Hon tycker om att gå in på banan, att vara i centrum och hon gillar verkligen att rida till musik. Det har hänt att hon har kört sitt eget program och gjort egna grejer, förklarar Maria och berättar om en tävling i Strömsholm, där Zvea valde att göra galoppombyten i varje och vartannat steg i hela galopprogrammet.

Annons

– Jag fick henne inte att sluta. Domarna tog det bra men gav ju vissa kommentarer om att hon var lite laddad. Det kan vara lite samma med travökningar. Ibland vill hon öka traven hela tiden och hon vet precis när det är dags. Vi avslutar vår kür med ökad trav på medellinjen och stannar precis framför domaren. Zvea älskar det momentet och ibland börjar hon öka innan vi hunnit vända upp. Då gäller det att försöka le och vara glad och flyta med.

Den kommande månaden innebär träningar för Nina Wilmander och förhoppningsvis även för välmeriterade Rose Mathisen.

Kommer du att göra programmet svårare?

– Jag vill höja kvalitén på allt. Vissa rörelser får man dubbla poäng på så det kan vara avgörande om man får 6,5 eller 7 poäng. Man kan också göra svårare linjer som ger högre poäng. Men det gäller ju att klara av det också. Vi har rätt svåra saker i programmet redan, jag får se vad min tränare tycker efter nästa helg. Det gäller att vi rider så bra vi kan.

Vad har du för förväntningar inför finalen?

– Jag är glad att vi ens kommit till finalen. Vi bor egentligen helt fel logistiskt för att hålla på med den här sporten. Konkurrensen är jättehård och de andra som tävlar sysslar med ridning på heltid, som yrke, det gör inte jag. Vi har hankat oss fram men ändå nått så långt. Vi ska göra bättre än i grundomgångarna och slå personbästa. Då har vi gjort en jättebra insats. Jag kan ju inte påverka hur de andra rider. Om vi gör alla moment bra kan det bli bra procent.

Finalen rids den 24-27 oktober hos Linköpings Fältrittklubb.

Karolina SörmanSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons