Sport

Jansson: Jag hoppas fler och fler inser allvaret

Krönika Artikeln publicerades

”Han spelade med feber hela matchen och förtjänar beröm”.

”Hon har legat sjuk i veckan men kämpade på ändå. Riktigt starkt”.

Det där är meningar som skär i mig när jag läser dem. Men det är bara två av flera exempel som jag fått höra de senaste månaderna.

Just nu är det innebandysäsongen som är mest aktuell. När jag och min namne Anderberg ringer till tränare för att fånga in matcherna så blir ofta individuella prestationer ett sista ämne i samtalet. Dels för den aktuella artikeln men också som underlag till veckans ÖB-sexa.

Då händer det med jämna mellanrum att liknande citat som de ovannämnda kommer fram. Numera struntar jag oftast att nämna i texten om det är någon som varit varit sjuk, men spelat ändå.

Kanske är det dumt eftersom det då inte framstår som särskilt vanligt.

För det är läge att klargöra ett par saker:

1. Att idrotta med en förkylning i kroppen är högst olämpligt.

2. Att idrotta med halsont är idiotiskt.

3. Att idrotta med feber är förenat med livsfara.

Det där har de allra flesta säkert redan fått höra från ung ålder och framåt. Men många struntar i riskerna eftersom det aldrig händer en själv. Jag har varit i samma tankesits.

2012 spelade jag flera fotbollsmatcher med en välkänd förkylning i kroppen. Det gick bra både en, två och tre gånger, men i seriens sista match åkte jag på hjärtmuskelinflammation. Sex månaders träningsförbud blev det då.

Sedan dess har jag åkt på två svagare komplikationer också, trots stor försiktighet, och jag känner mig lite som en ambassadör i frågan.

Risken att få hjärtmuskelinflammation ökar om du idrottar eller utför tungt kroppsarbete trots att du har halsont eller feber. Hjärtmuskelinflammation läker oftast utan att ge några bestående problem. Men den kan också förvärras och leda till att hjärtmuskeln skadas, ibland allvarligt”.

Raderna går att läsa på vårdguidens hemsida. Hjärtmuskelinflammation är en av de vanligaste skadorna, det finns flera andra som är mer sällsynta och värre.

Är det värt att utsätta kroppen och hjärtat för den extrema belastningen och risken som det innebär? Oavsett nivå på idrotten, oavsett betydelse på matchen? Självklart inte, och det hoppas jag fler och fler inser.

Och om man själv inte kan förstå det så hoppas jag att personen i fråga har klokare människor i närheten som förstår allvaret.

Ska man gå efter snittet en månad som den här så borde det rimligtvis vara väldigt vanligt att folk idrottar med en virusinfektion eller annan sjukdom i kroppen.

För det finns bara två typer av människor i februari:

Antingen är du en som redan är sjuk, eller så blir du snart sjuk.