Annons

Från norr till söder på cykel: ”Fantastiska förutsättningar”

Från Långe Erik till Långe Jan på cykel. Runt 60 deltagare cyklade de 18 milen från norr till söder under onsdagen. Borgholm CK:s Thomas Amnér var en av deltagarna på de torra grusvägarna.
– Det är väldigt dammigt. Vi är inte så vackra just nu kan jag säga.
CYKEL • Publicerad 19 juli 2018
Thomas Amnér, ordförande i Borgholms cykelklubb, tillsammans med Lars-Erik Karlsson under fikapausen i Södvik.
Thomas Amnér, ordförande i Borgholms cykelklubb, tillsammans med Lars-Erik Karlsson under fikapausen i Södvik.Foto: Erik Nyberg

Det är Borgholm CK:s Carl-Johan Ekelund och Carl-Johan Berletin som är står bakom ”Fyr-till-fyr på grus” som genomfördes på onsdagen. Deltagarna, som både kom från Borgholm CK och andra delar av landet, samlades på Ekerum tidigt på morgonen och transporterades med buss till den ände av Öland som för dagen erbjöd medvind. Den här dagen blev det den norra udden. Därifrån började sedan en cykeltur ner till Långe Jan i söder.

Thomas Amnér, som även han tillhör Borgholm CK, var nöjd med förutsättningarna när ÖB nådde honom vid en matpaus i Ekerum.

Annons

– Det går jättebra. Det är ju fantastiska förutsättningar. Givetvis är det lika varmt som det varit de andra dagarna, men vi cyklar åt rätt håll. Det var lite vår målsättning att åka åt det hållet så vi får medvind på resan.

Sammanlagt under dagen räknar man med att runt 60 deltagare cyklade åtminstone delar av sträckan. Och några större incidenter hade inte inträffat enligt Amnér.

– Det var någon punktering och någon liten lätt vurpa och så, men inga konstigheter. Vi har undvikit landsvägar så mycket som möjligt och hållit oss på kustvägen och på stigar så mycket vi kan av säkerhetsskäl.

I och med att cykelturen till största delen sker på grus och sten är det mountainbike och gravelbike som gäller för deltagarna.

– Ja och det är väldigt dammigt. Vi är inte så vackra just nu kan jag säga...

Varför gör ni det här?

– Det började som en kul grej för några år sedan när vi cyklade från Långe Erik ner till Ekerum och då var det väl någon som sa att vi borde cykla till Långe Jan också. Så förra året var det väl 20-25 som gjorde det. Och nu uppgraderade vi det och hyrde buss och ett specialbyggt släp. Och så har vi en följebil med som har med sig lite verktyg och annat och som kan ta med sig cyklister som inte orkar eller vill följa med hela resan. Så det har vuxit litegrann kan man säga.

Johan BjörlingSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons