Sport

Derbyvinnande ÖB–elva

Fotboll Artikeln publicerades
Tove Fried i ÖB–elvan efter 2–0-segern mot RM.
Tove Fried i ÖB–elvan efter 2–0-segern mot RM.

I krutröken från derbyna SSG–IFK, Böda/Högby–RM och RM–GAIF sorterar vi ut några riktigt imponerande insatser.

David Jansson, Glömminge–Algutsrums IF (2)

Man får andan i halsgropen ibland när han gör sina utrusningar. Kung i luften med sina utboxningar, president med sitt snack. Var på vippen att bli matchhjälte mot Älmhult när han höll emot anstormningen sista kvarten. Men i fjärde övertidsminuten fick han vittja nätet på en straffspark.

Hanna Hedfors, RM IF (2)

Ruskigt följsam och beslutsam i derbyt. Såg länge ut som att hon och resten av RM–defensiven skulle lyckas avvärja Glömmingeoffensiven fullständigt på Runvallen – fram tills att systern Jenny dundrade in 1–0 från distans. Men att knappast släppa ett enda avslut innanför straffområdet när man har spelare som Amanda Ahlström att stångas med, det imponerar.

Emelie Petersson, IFK Borgholm (1)

Tillbaka från skada – då var IFK tillbaka i vinnarspåret. Mittbacken såg till så att Emmabodas bilaga blev mållösa på hemmaplan. Då spelade det ingen roll att IFK hade måltorka i sjuttio minuter – till slut blev det seger ändå.

Eric Nilsson, Hulterstads AIK (1)

Förra veckan skrev vi att det där med att dribbla sig genom ett helt lag, som Armin Huseinovic, ser enkelt ut på film men är typ omöjligt i verkligheten. Eric Nilsson var tvungen att motbevisa det. Han sprang som mittback genom hela Söderåkras lag och tryckte dit avgörande 2–1.

Marcus Lundberg, Glömminge–Algutsrums IF (1)

GAIF:s svar på danska landslagsmannen Stig Töfting. På plan alltså. Som en riktig terrier, bollvinnare med galna löpningar. Marcus Lundberg krönte fina insatsen mot Älmhult med att dundra in 1–1 på ett skott utanför straffområdet, välplacerat vid stolpen. Vi hoppas dock Lundberg har en gnutta mer sansat temperament utanför plan än Töfting, med en avslutningsfest i åtanke där dansken nitade på fyra av sina medspelare…

Tove Fried, Glömminge–Algutsrums IF (1)

Hade rutinen och kreativiteten att luckra upp RM:s stabila defensiv. En fröjd att se farten och bollskickligheten hos Tove Fried fortsatt fira stora triumfer. Hade många fina aktioner på sin högerkant och var viktig vid derbysegern med 2–0.

Jacob Hultenius, Böda/Högby (2)

Vi har sagt det förr – han gör sällan eller aldrig fula mål den här grabben. Nu dundrade han in bolluslingen i nät stenhårt från 25 meter. Har en sträckt vrist som heter duga. Och visst är han en aningen muskligare upplaga i år än tidigare säsonger? Klev åtminstone ut som vinnare ur absoluta flertalet dueller mot gamla gänget i RM.

Axel Petersson, IFK Borgholm (1)

Dominant på mittfältet. Sög upp boll efter boll, vann sina kamper mot SSG:s rutinerade lirare och serverade framåt till flera av totalt sju (!) baljor. Har ett driv med bollen och en blick för spelet som är svåröverträffat på Öland just nu. Passningsfoten är inte så pjåkig den heller!

Victor Byström, Böda/Högby (1)

Facit i Böda/Högby talar för sig själv. Först ÖM–seger och nu tätkänning efter fjärde raka segern. På ett nästan förkrossande vis mot serieledande RM. 3–0. Med Byström som härförare har laget fått ytterligare en dimension. ”Seriens klart bäste spelare”, sa Marcus Stark innan ankomsten. Han behöver knappast dementera det uttalandet.

Elin Hagström, Mörbylånga GoIF (2)

13–åriga superlöftet hade som mål i Fotbollsbladet att göra fler mål än ifjol. Det har hon gjort nu, tredje och fjärde baljan kom i segern mot IFK Kalmar. Men det är verkligen inte bara målskörden som imponerar, Hagströms utvecklingskurva pikar spikrakt uppåt och hon blir allt mer svårfångad när hon utmanar framåt.

Malsor Ulaj, IFK Borgholm (2)

Har den gode Kenneth Alfredsson drömt mardrömmar om Malsor Ulaj hela veckan? Fyra strutar, kanoner och fanfarer satte han dit mot SSG. Visar att han både är kylig avslutare och har den där magiska förmågan att vara precis på rätt plats vid rätt tidpunkt. Nu är han bäste öländske målskytt i femman med elva fullträffar.

Veckans coacher: Mikael Grahn och Bengt–Åke Sjöström, Glömminge–Algutsrums IF

Sällan har två tränare fått ut så mycket av så lite. Och då menar vi förstås inte kvalitén på GAIF–truppen. För den är av högsta märke. Men att varje vecka knappast ha en avbytare att spela med och ändå knipa seger efter seger och nu stå på en andraplats i serien, det är starkt jobbat. Enligt all logik borde de inte ha orkat avgöra derbyt på slutet mot RM, men ”Micke” och ”Jockes” gäng lyckas alltid hitta en en växel till.