Sport

De skapar minnen och höjdpunkter för barnen: ”De är det vi jobbar hårt för”

Fotbollscup Artikeln publicerades
Färjestadens P11 lag från i fjol under ICA Öland Cup.
Färjestadens P11 lag från i fjol under ICA Öland Cup.

I helgen är succén Ica Öland cup tillbaka för sommaren. 900 barn samlas på Tallhöjden för att spela fotboll

I helgen förväntas inte bara värmen som vanligt utan det är även dags för starten på Ica Öland cup som Färjestadens GoIF årligen arrangerar. Drygt 900 11-åringar väntas komma från totalt 63 lag.

– De kommer nog få en skön helg på Öland, varm och med mycket bad, säger Daniel Bogefors från FGoIF som är med och arrangerar cupen i år.

Det blir dock inte bara bad för barnen de flesta är ändå här för att spela fotboll. Cupen är för barn som är 11 år och Färjestadens GoIF ställer i år upp med tre egna lag i åldern. Två stycken pojklag och ett flicklag. Utöver det, är de 60 lag från andra delar av Sverige som deltar, vilket Bogefors är glad över.

– Jätteroligt. Vi är starka uppe i Östergötland, Småland och Skåne. Ofta är det samma lag som återkommer. Det är kul att många har som tradition att när man blir elva år så åker man till Öland på den här cupen.

Svåraste frågan att undvika att ställa till Bogefors gäller den stundande värmeböljan. Att se till att barnen dricker vatten och uppmana föräldrar och ledare att ta med sig fläktar till boendena är två lösningar på problemet. Men Bogefors tror att det inte ska bli några bekymmer.

– De flesta är rätt medvetna om hur det varit hela sommaren, så man är förberedd.

Det är snarare vad värmen redan har hunnit orsaka som kan ställa till det.

– De svåraste just nu är torkan och planerna. I och med bevattningsförbudet är de väldigt torra. Det är den stora utmaningen just nu att få de så fina som möjligt.

För något år sedan klubbade svenska fotbollsförbundet till en ny regel om att det inte får utses någon vinnare på cuper med spelare upp till 12 år. Något som till en början oroade en del, men Bogefors berättar att det bara blivit till det bättre efter att regeln tillkom.

– Barnen vill vinna varje match ändå. De vet att de vann en match med 2-1, den grejen har man inte tagit bort bara för att man inte utser en vinnare. Vinnarskallen finns kvar och jag tycker att barnen ska tävla och de gör dem. Sen att de inte får några poäng gör inget, min upplevelse är att de inte bryr sig om det. De har stenkoll på att de vann den här matchen och de kämpar stenhårt för att vinna matchen.

Nästa mål för cupen och FGoIF är att utöka så att fler lag kan komma och spela. Det som sätter stop för den idén i dagsläget är bristen på boenden.

– Vi skulle behöva flera boenden, plan-mässigt så klarar vi oss att utvidga cupen. Men det finns tankar redan nu på att försöka utöka det framöver.

Vill ni bli större?

– Det vill man ju alltid, så man inte står stilla.

Varje år invigs Ica Öland cup med en gemensam marsch från hamnplanen till Tallhöjden, där det brukar bjudas på festligheter och så även detta år. Den stora nyheten för cupen sker under lördagen när det är hålls disco för barnen.

Vad ser du mest fram emot under helgen, förutom all fotboll?

– Det är väl att göra helgen till en jättefin upplevelse för barnen som är här, det ska vara höjdpunkten. De är det vi jobbar hårt för. Att de ska ha ett jätteroligt sommarminne från den här cupen som de kommer ihåg även när de blir äldre.