Kulturmiljön bevaras på handelsträdgården

Borgholm Artikeln publicerades
Här blir det plats för pelargoner! Ewa Sigfridsson och Emma Engstad kan lagom till skördefesten åter utnyttja sina nyrenoverade växthus.
Foto:Kenth Jönsson
Här blir det plats för pelargoner! Ewa Sigfridsson och Emma Engstad kan lagom till skördefesten åter utnyttja sina nyrenoverade växthus.

Sedan ett antal år tillbaka äger Ewa Sigfridsson handelsträdgården och sedan 2012 driver hon den tillsammans med Emma Engstad. Nu är tredje etappen av renovering av de äldsta växthusen klar.

– Vi har tagit ner allt glas, slipat alla reglar och bytt ut det trä som var för dåligt. Nu är alla 200 glas tvättade och tillbaka på växthuset igen, säger Emma Engstad.

Handelsträdgårdens historia sträcker sig långt tillbaka och är den enda av handelsträdgårdar som finns kvar i Borgholm. Den anlades av Hans Albin Hansson år 1923 och omfattade på 40-talet 17 500 kvadratmeter. Området som finns i dag är avstyckat och omfattar drygt 6 000 kvadratmeter.

– Med nyrenoverade växthus öppnas så klart nya möjligheter till att använda vår miljö, närmast får vi fira att det står klart och när passar inte bättre än under skördefesten?

Under skördefesten kommer det vara extra stämningsfullt på Borgholms handelsträdgård med erbjudanden för höstens trädgårdsliv och Lilla Musteriet visar sin verksamhet och säljer must.

– I skymningen på fredagen tänder vi upp i växthusen och trädgården och firar det gångna skördeåret med alla besökare.

Emma Engstad trivs bra med att driva en handelsträdgård. Hon berättar att det är ett spännande och flexibelt arbete, det handlar om att hålla ett fint, fräscht och aktuellt sortiment i butiken lika mycket som att ta hand om kunder och besökare.

– I butiken varierar vårt sortiment så klart med årstiderna men kryddor, perenner, säsongens växter, buskar, träd, trädgårdstillbehör och trädgårdsinredning finns alltid hemma. Utöver butiken är vårt arbete ute i trädgårdar med rådgivning, beskärning, plantering och så vidare en stor del av vår verksamhet.

I utdraget från länsstyrelsens beslut gällande stöd för vård av kulturmiljö står det bland annat följande: "Miljön i sin helhet och speciellt de tre växthusen i originalutförande har mycket höga kulturhistoriska värden. Beviljat bidrag bidrar till de nationella kulturmiljömålen med en mångfald av kulturmiljöer som bevaras, används och utvecklas. Beviljat bidrag bidrar till det nationella miljömålet God bebyggd miljö; Det kulturella, historiska och arkitektoniska arvet i form av värdefulla byggnader och bebyggelsemiljöer samt platser och landskap bevaras, används och utvecklas."

– Vi är mycket glada för att vi fått gehör för och bekräftelse på att handelsträdgården är en miljö värd att bevara, och tacksamma för att vi får ekonomiskt stöd för att renovera de äldre husen så att vi får möjlighet att fortsätta utveckla verksamheten för att hålla handelsträdgården levande, avslutar Emma Engstad.