Smart Village stort steg närmare önskebygge

Mörbylånga Artikeln publicerades
Magnus Björkegren från Algutsrum är en av tre personer i styrelsen för Smart Village Sweden som vill bygga ett bostadsområde enligt en helt ny idé i Algutsrum.
Foto:Maria Wiell
Magnus Björkegren från Algutsrum är en av tre personer i styrelsen för Smart Village Sweden som vill bygga ett bostadsområde enligt en helt ny idé i Algutsrum.

Ett bostadsområde med bykänsla, möjligheter till odling och byggt på självhushåll. Det vill Mörbylånga kommun se förverkligat. Gärna i Algutsrum.

Smart Village är idén om en ny boendeform för människor som vill leva med små lägenheter och med många gemensamma utrymmen. Det skall finnas möjlighet till odlingar och självhushållning skall vara den genomgående idén. Konceptet presenterades för ett par veckor sedan av en av de drivande, Magnus Björkegren från Algutsrum. Han sa då att han och hans kollegor i föreningen hade några platser i Mörbylånga kommun som de menade var lämpliga för byggnationen. I går (onsdag) togs ett stort steg framåt.

– Vi träffade kommunen och de är väldigt positiva. Det låter som om vi rätt snart kan få ett avtalsförslag på en fastighet i Algutsrum. Det är en av de platser som vi allra helst vill ha.

Boendeformen är helt ny i Sverige och de som driver idén tror att det öländska förslaget kan bli en föregångare i Sverige.

– Alla måste börja tänka på ett annat sätt vad gäller miljön och vårt sätt att leva och använda oss av resurserna, säger Magnus som har märkt ett stort intresse från allmänheten inför projektet.

Vid mötet med kommunen deltog kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

– Det stämmer att vi är på G att ordna en markoption med Smart Village för fastigheten Algutsrum 3:3, vid Enbärsvägen i östra Algutsrum. Vi behöver också göra lite förändringar i detaljplanen. Frågan kommer upp på kommunledningsutskottet om några veckor och därefter i kommunstyrelsen.

Han säger att idén om Smart Village är spännande och hoppas att det skall bli genomfört.

– Det passar in i vår grundtanke för området, att det skall ha lantlig karaktär med möjligheter till odling.