Rymd och ljus...

Öland Artikeln publicerades
Ett skummande hav som förbinder Öland med fastlandet. En nödvändig relation för att kunna beskriva Öland som en ö. Dessutom en vacker vy på vindens och solens ö.
Foto:Mie Magnusson
Ett skummande hav som förbinder Öland med fastlandet. En nödvändig relation för att kunna beskriva Öland som en ö. Dessutom en vacker vy på vindens och solens ö.

Vi måste ha en längtan för att leva, skrev poeten Olle Svensson. Kanske längtan efter det som finns därbortom.

En längtan efter det som finns därbortom, där horisonten slutar. Det vi inte ser men har hört talas om. I så fall finns det mycket längtan på Öland. Så mycket rymd och fria horisonter som inte minst veckans läsarbild visar.

Många är de människor som genom årtionden har längtat bort. För hundra år sedan och mer var det horisonten och ett liv där bortom som lockade. I jämförelse med det hårda livet här hemma gick resan över det skummande havet, till en annan plats.

Längtan var stor, önskan om ett bättre liv ännu större och ibland blev det precis så som man hoppats på och drömt om. Det hände också att den som gång rest iväg mot horisonten och ett efterlängtat ljus kunde återvända och dela med sig av den upplevda längtan till dem härhemma.

Öland är inte hel och fullständig i sig själv. Öland behöver fastlandet – det som finns därbortom – att relatera till. Öland ingår som en del i helheten. Hur skall vi annars kunna längta till det som finns därbortom? Om vi inte har något att längta till skulle vi, enligt poetens ord, kvävas i vanans gråa rytm.

Rymden, ljuset, möjligheterna. Det är målet. Och vägen som går dit heter längtan, förändring, en resa från nuet och vårt här till framtiden och där.

Bäst är ändå att få återvända, att kunna dela med sig av sina drömmar och upplevelser till dem man lämnade.

När en grå, trist och svår vardag åtminstone för någon liten minut kan omvandlas till ett mirakel av annat slag – då blir längtan verklighet och vardagen ljusare. Men det sker inte av sig självt. Ett första steg kan vara längtan, fortsättningen kräver arbete, "tegelstenar som tas bort".

VECKANS CITAT:

Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig själv: varje människa är ett stycke av fastlandet, en del av det hela.

John Donne, präst och poet, 1600-talet

Fakta

Vi måste ha en längtan

Vi måste ha en längtan för att leva,

en längtan för att inte kvävas

i vanans gråa rytm och sitta

som torra mumier med döda ögon.

Vi måste alla i den mörka muren

ha några lösa tegelstenar,

som vid behov kan tagas bort

och öppna utsikt mot det vida havet.

Vi skall ej fly. Vi får inte fly.

Vi måste bara äga ett utanför, ett hav, en utsikt

ha något annat, något bortom...

Vi måste alla i den mörka muren

ha några lösa, försåtligt dolda tegelstenar

som vid behov kan tagas bort

och öppna utsikt mot det blåa havet.

Olle Svensson (1904-1972)

Visa mer...