Rörelse och vila

Öland Artikeln publicerades
Finns det något mer rofullt än solande katter antingen det är lejon i Serengeti eller bondkatter i Kvigerälla. Januarisolen är välkommen vilka dagar som!
Foto:Peo Nilsson
Finns det något mer rofullt än solande katter antingen det är lejon i Serengeti eller bondkatter i Kvigerälla. Januarisolen är välkommen vilka dagar som!

Det går inte att vara helt passiv. Varje liv innehåller både rörelse och vila. Lika viktiga för ett växande liv är den fysiska och den mentala rörelsen.

Ett liv i rörelse utvecklar. Händelser av alla slag lär vi oss något av. Även av det som är oönskat. Erfarenheterna finns kvar. Erfarenheterna som livet kan byggas vidare utifrån. Just därför är ett liv i rörelse ett bra liv.

Men det kräver också sin vila. En tid för att hämta kraft inför nya upplevelser, nya aktiviteter, nytt tänkande. Ibland kallar vi det för retreat, andra gånger återhämtning. Eller kort och gott nattvila. Det får vara en tid av förberedelse inför nästa händelse, nästa erfarenhet. Eller en tid av reflektion efter det som har hänt och blivit en del av mig själv.

Ställtid, kallar fysikern och författaren Bodil Jönsson det i sin bok Tio tankar om tid. Ställtid, den tid som vi behöver lägga in före och efter en händelse. För att förbereda oss, för att bearbeta, för att låta erfarenheten få fäste i kroppen. Inte minst för att kunna lära oss av det som har hänt.

Det är inte alltid som vi känner att vi har den tiden som vi så innerligt längtar efter eller behöver. Då kan vi behöva någon som står vid sidan av och som kan uppmana oss att sakta ner. Att kliva av det snurrande ekorrhjulet som det är så lätt att hamna i. Någon som kan uppmana till vila utan att mästra. En uppmaning som kan förstärkas genom att denne någon ger av sin egen tid. "Jag kan göra det åt dig".

Vi behöver vila. Koppla av. Koppla ner.

Vilan, stunden av avkoppling, ställtiden gör att vi sedan längtar efter nya händelser, nya rörelser, nya mål, nya erfarenheter. Precis som det skall vara.

VECKANS CITAT:

Att vara sig själv är rörelse. Jag uppstår i mötet med andra människor.

Anne Grete Preus

Fakta

Till vila

Trött efter sommarens puls går naturen till vila.

Jorden har fått sitt täcke av brokiga blad.

Avklädda står träden och sträcker sina grenar

mot den grå hösthimlen som i tacksägelsebön.

Regn, snö, kyla och mörker väntar oss.

Men allt detta behöver både naturen och vi människor.

Anne-Christine Persson

Visa mer...